Αποφασίζουν σήμερα οι Γερμανοί για την Huawei και το 5G

Αποφασίζουν σήμερα οι Γερμανοί για την Huawei και το 5G

Σε μια μυστική συνεδρίαση θα αποφασίσει σήμερα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο τα μέτρα προστασίας απέναντι στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει η κινεζική Huawei Technologies στην κατασκευή του γερμανικού δικτύου 5G.

Η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, αναφέρει πως η σημερινή σύσκεψη θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο ένας κατάλογος ασφαλείας, ο οποίος θα καταρτιστεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου και την Υπηρεσία Άμυνας στον Κυβερνοχώρο (BSI), μαζί με κανόνες πιστοποίησης αλλά και μια συμφωνία περί κατασκοπείας με την Κίνα, θα αρκούν για να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G της Γερμανίας θα είναι ασφαλές.

Η Huawei βρίσκεται σε διεθνή έλεγχο εξαιτίας των δεσμών που έχει με την κινεζική κυβέρνηση αλλά και εξαιτίας των υποψιών ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της εταιρείας για κατασκοπεία, κάτι που φυσικά η Huawei αρνείται.

Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί μετά την τακτική σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου και στην οποία θα συμμετάσχουν οι γερμανοί υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών, θα αφορά τα μέτρα που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα η Deutsche Telekom για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως χτες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται εγγυήσεις από τη Huawei ότι δεν θα διαβιβάσει στοιχεία στο κινεζικό κράτος και πως αυτό πρέπει να γίνει πριν ο προμηθευτής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών συμμετάσχει στην κατασκευή του δικτύου 5G.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ευρωπαίους σχετικά με τους κινέζικους εξοπλισμούς

Σε μια προσπάθεια να πείσουν τους ευρωπαίους εταίρους να μην αγοράσουν κινεζικούς εξοπλισμούς από την Huawei επιδίδονται οι Αμερικάνοι, καθώς κατά την άποψή τους μία ενδεχόμενη συνεργασία θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με αμερικάνο αξιωματούχο, «αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και γι'' αυτό προτρέπουμε τον κόσμο να μην βιαστεί να υπογράψει συμβάσεις με προμηθευτές που δεν χαίρουν εμπιστοσύνης, όπως πχ η Κίνα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της για κατασκοπεία - μια ανησυχία που σύμφωνα με την Huawei είναι αβάσιμη. Όπως είναι αναμενόμενο, η επιλογή των ΗΠΑ να πιέσουν για αποκλεισμό της Huawei στην Ευρώπη – σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές της - διευρύνει τις εμπορικές τριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Διαβάστε ακόμα:

- Μπλόκο της Huawei στα δίκτυα 5G εξετάζει η Γερμανία