Απόφαση Ερντογάν να γίνονται σε λίρα όλες οι συμφωνίες στο real estate

Απόφαση Ερντογάν να γίνονται σε λίρα όλες οι συμφωνίες στο real estate

Διάταγμα το οποίο απαιτεί οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων να γίνονται σε λίρες υπέγραψε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας τέλος σε μια συνήθη πρακτική στην Τουρκία να γίνονται τέτοιες συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.

Πρόκειται για ακόμη μια προσπάθεια για την υποστήριξη του εθνικού νομίσματος, αναφέρει το Reuters, καθώς η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος λόγω έντονης ανησυχίας για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και τη διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επίσημη Εφημερίδα της τουρκικής Κυβέρνησης, προβλέπει ότι τα συμβόλαια πώλησης και μίσθωσης σε ξένο νόμισμα πρέπει να μετατραπούν σε λίρες εντός 30 ημερών.

Πρόκειται για μια προειλημμένη απόφαση, αφού ήδη από τις 29 Αυγούστου ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα λάμβανε μέτρα για να καταργήσει τα ξένα νομίσματα στο real estate.

Στις 9:09 π.μ. η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,370 λίρες ανά δολάριο, οριακά χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης.