Αποχώρηση με 15.000 ευρώ στο χέρι ή απόλυση για 200 εργαζόμενους της ΔΕΗ

Αποχώρηση με 15.000 ευρώ στο χέρι ή απόλυση για 200 εργαζόμενους της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Απολύσεις για όσους από τους 200 προχωρημένης ηλικίας εργαζόμενους της ΔΕΗ δεν δεχθούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την επιχείρηση, αποφάσισε σήμερα το διοικητικό της συμβούλιο.

Ανοίγοντας και επίσημα ένα θέμα– ταμπού στο χώρο των ΔΕΚΟ τις τελευταίες δεκαετίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε τελικά σήμερα, και έπειτα από πολλές αναβολές, το σχέδιο αποχώρησης των 200 περίπου εργαζόμενων ηλικίας 60 ετών και άνω.

Ο ηλικιακός “κόφτης” αφορά τα 60 έτη για όσους ανήκουν στα υπερβαρέα, δηλαδή απασχολούνται σε μονάδες και ορυχεία, τα 62 έτη για όσους εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις (δηλαδή εργάζονται ως διοικητικό προσωπικό), και τα 65 έτη για τους διευθυντές.

Ακριβώς για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, η ΔΕΗ αποφάσισε να χορηγήσει εν είδει “μπόνους” αποχώρησης το ποσό των 15.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους 200 που θα δεχθεί να φύγει από την επιχείρηση οικειοθελώς. Δίνοντας δηλαδή συνολική αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ γλιτώνει από μια ετήσια μισθολογική δαπάνη 10 εκατ. ευρώ, όσο υπολογίζεται η μισθοδοσία των 200 αυτών ατόμων, ποσό που ναι μεν αποτελεί ασπιρίνη για το ταμειακό της πρόβλημα, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί περιστολή κόστους.

Εν προκειμένω το σχέδιο που ενέκρινε σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ προβλέπει τα εξής:

Όποιος από τους 200 αυτούς εργαζόμενους υποβάλει αίτηση οικειοθελούς αποχώρησης μέχρι και τις 30 Απριλίου, θα εισπράξει το ποσό των 15.000 ευρώ. Αλλά θα πρέπει έως τις 30 Μαΐου να έχει αποχωρήσει από την επιχείρηση.

Όποιος από τους 200 δεν δεχθεί να αποχωρήσει οικειοθελώς, τότε από την 1η Μαΐου και μετά η ΔΕΗ θα του καταγγείλει την σημερινή σύμβαση, δηλαδή θα τον απολύσει δίχως φυσικά το παραπάνω “μπόνους”. Σε αυτή την περίπτωση, και με βάση τον ισχύοντα νόμο για την ΔΕΗ, η αποζημίωση που θα εισπράξει ο εργαζόμενος αυτός λόγω απόλυσης θα συμψηφιστεί με το εφάπαξ του.

Αν η επιχείρηση κρίνει ότι κάποιοι από τους 200 της είναι απολύτως απαραίτητοι, τότε μπορεί να εξαιρέσει ένα ποσοστό της τάξης του 5% με 7%. Σημειωτέον ότι η δεσμεύεται ακόμη να κάνει προσλήψεις από τη φόρμουλα πέντε αποχωρήσεις προς μία πρόσληψη.

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως σημαντική για τον χώρο των ΔΕΚΟ. Διότι θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στην πράξη οι δυνατότητες που δίνει το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων το οποίο ισχύει πλέον στις ΔΕΚΟ, μετά και το δεύτερο Μνημόνιο του 2012. Τότε, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις ΔΕΚΟ μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καταργώντας στην ουσία τα όρια συνταξιοδότησης.

Καταργώντας στην ουσία τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τότε, ο νόμος έδωσε την ευχέρεια στις διοικήσεις που θέλουν να απομακρύνουν ένα εργαζόμενο, να του καταγγείλουν τη σύμβαση, δυνατότητα όμως που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί λόγω του πολιτικού κόστους.

Έτσι, η άρση των ορίων ηλικίας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, είχαν σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι προχωρημένης ηλικίας να επιλέγουν για οικονομικούς λόγους, ακόμη και όταν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης, να παραμένουν στην εργασία.

Σαν αποτέλεσμα, ΔΕΚΟ σαν τη ΔΕΗ απασχολούν σήμερα σημαντικό αριθμό εργαζομένων 60 ετών και άνω με τουλάχιστον 40 χρόνια στην επιχείρηση, που αν οι συμβάσεις τους δεν είχαν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, θα είχε αποχωρήσει εδώ και χρόνια με σύνταξη. Τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι το 2010 αποχώρησαν 2.500 άτομα, το 2011 έφυγαν 1.500, και έκτοτε ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων συρρικνώνεται συνεχώς πέφτοντας στα 600-700 άτομα ετησίως, με αποκορύφωμα την περυσινή χρονιά που δεν αποχώρησαν πάνω από 150.

Παρ'' όλα αυτά, καμία μέχρι σήμερα κυβέρνηση δεν πίεσε την διοίκηση της ΔΕΗ ή άλλης ΔΕΚΟ να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έδινε το 2ο Μνημόνιο για απολύσεις.

Άραγε θα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη που θα το κάνει; Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ, έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από τον υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη.