Αποχώρησε το κουαρτέτο, παρέμειναν τα «αγκάθια»

Αποχώρησε το κουαρτέτο, παρέμειναν τα «αγκάθια»

Με ανοικτά πολλά «μέτωπα» στο ασφαλιστικό, αλλά και το φορολογικό, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει το «Mega».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν από την Αθήνα, χωρίς, ωστόσο, να έχει διευκρινιστεί η ημερομηνία επιστροφής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί έχουν διατυπώσει ενστάσεις αναφορικά με το ύψος της “εθνικής σύνταξης”, ζητώντας τόσο να μειωθεί το χορηγούμενο ποσό όσο και να καθιερωθούν κριτήρια για τους δικαιούχους, ενώ απαιτούν να μειωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα οι συντάξεις είναι μικρότερες και αντί για 15ετία, το διάστημα για να λάβει κάποιος την ελάχιστη σύνταξη να ανέλθει σε 20 έτη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται, επίσης, να αντιδρούν και στα σχέδια για υψηλό συντελεστή φορολόγησης στο 50% με 55%, καθώς εκτιμούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχτηκε πως θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και για την “τρύπα” στον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση παραμένει πεπεισμένη ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι εφικτό να τηρηθούν και επικαλείται τις δηλώσεις του Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επιδιώξει τη μετάθεση της συζήτησης για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, στο πολιτικό πεδίο, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς τους δανειστές και να υπάρξει απεμπλοκή στις συνομιλίες με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους θεσμούς.