Αποχωρεί και η Nike από τη Ρωσία

Αποχωρεί και η Nike από τη Ρωσία

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αθλητικών ειδών Nike δεν έχει ανανεώσει τις συμφωνίες με τον μεγαλύτερο δικαιοδόχο της στη Ρωσία, ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Vedomosti, σηματοδοτώντας την τελευταία έξοδο μιας μεγάλης αμερικανικής μάρκας από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ουκρανία.

Η Nike δήλωσε στις 3 Μαρτίου ότι θα αναστείλει προσωρινά τις εργασίες της σε όλα τα καταστήματά της στη Ρωσία που ανήκουν στη Nike και διαχειρίζεται η Nike ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία και είπε ότι αυτά που είναι ακόμη ανοιχτά λειτουργούν από ανεξάρτητους συνεργάτες.

Ο επικεφαλής του Inventive Retail Group (IRG), που διαχειρίζεται καταστήματα με το σήμα Nike στη Ρωσία μέσω της θυγατρικής Up And Run, δήλωσε ότι η Nike δεν προμηθεύει πλέον αγαθά στη Ρωσία, ανέφερε το Vedomosti.

"Καθώς εξαντλούνται οι προμήθειες αγαθών, η IRG θα αναγκαστεί να κλείσει όλα τα καταστήματά της με αυτό το σήμα", ανέφερε ο Πρόεδρος της IRG Τίχον Σμίκοφ, σύμφωνα με το Vedomosti, σε επιστολή προς τους υπαλλήλους.

«Ξεκινήσαμε μια κοινή επιχείρηση το 2012, δημιουργήσαμε με αγάπη την καλύτερη αλυσίδα καταστημάτων στη χώρα και καταλήξαμε 10 χρόνια αργότερα σε μια κατάσταση όπου αυτή η επιχείρηση δεν μπορεί να υπάρξει», έγραψε ο Smykov.

Η Nike δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η IRG είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τη σχέση της με τη Nike λόγω συμβατικών ζητημάτων.

"Όπως μπορείτε να δείτε από τα καταστήματά μας, οι παραδόσεις έχουν σταματήσει και τα αγαθά είναι σε έλλειψη", δήλωσε εκπρόσωπος του IRG. «Στις τρέχουσες πραγματικότητες δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη λειτουργία των καταστημάτων Nike μονοσήμαντα και θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε».

Η Up And Run λειτουργεί 37 καταστήματα σε ολόκληρη τη Ρωσία, από την Αγία Πετρούπολη έως το Νοβοσιμπίρσκ, και ο ιστότοπός της ανέφερε 28 από αυτά ως ακόμη ανοιχτά.

Το Reuters επισκέφτηκε τρία καταστήματα Nike αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου καταστήματος στο κέντρο της Μόσχας, το οποίο λειτουργεί κανονικά.

Η Vedomosti επικαλέστηκε στοιχεία από το Rospatent, το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Ρωσίας, ότι οι συμφωνίες franchise με την Up And Run, καθώς και με άλλους δικαιοδόχους A3 Sport και Yar, λήγουν στις 26 Μαΐου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα δεδομένα.

Η Nike έκανε άλλες προσπάθειες για να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία, αποσύροντας τη χορηγία της για τη Σπαρτάκ Μόσχας, έναν από τους πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ρωσίας.