Από τον ιδρυτή της Beat: Η "κυψέλη" του brain gain γεννιέται στην Αθήνα

Από τον ιδρυτή της Beat: Η "κυψέλη" του brain gain γεννιέται στην Αθήνα

Της Αναστασίας Τσιβγούλη

Κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό δίνουν ραντεβού στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Πανόρμου από τον ερχόμενο Ιανουάριο σε ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο με πράσινο στους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους του, με υπερυψωμένους κήπους, με κατακόρυφες φυτεύσεις στα κλιμακοστάσια, με αίθριους χώρους και συνεδριακά κέντρα.

Εδώ, στο κτίριο με το όνομα «Τhe Οrbit» (Η Τροχιά) σε έναν χώρο 5.000 τ.μ. θα χτυπά η καρδιά του brain gain στην Αθήνα. Τα πιο φωτεινά μυαλά θα συνεργαστούν συστηματικά για να αναπτύξουν νέες ιδέες και συνέργειες σε τομείς όπως τεχνητή νοημοσύνη, machine learning, design, data science, ενώ καθημερινά θα παρουσιάζονται καινοτομίες και επιτεύγματα που θα έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Ο Νίκος Δρανδάκης είναι ο άνθρωπος πίσω από αυτό το μεγάλο βήμα για τη χώρα μας. Πρόκειται για τον ιδρυτή της πρωτοποριακής εφαρμογής Βeat, ο οποίος ευτυχώς δεν πτοήθηκε από τον πόλεμο που κήρυξαν εναντίον του ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο συνδικαλιστής ταξιτζής Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Παραμένει εδώ, συνεχίζει να ονειρεύεται και να δημιουργεί και αντί να τα… μαζέψει και να φύγει κι εκείνος όπως χιλιάδες φιλόδοξοι άνθρωποι στο εξωτερικό, ετοιμάζεται να φέρει εδώ τους καλύτερους Ελληνες και ξένους επιστήμονες για να περάσει στο επόμενο μεγαλόπνοο εγχείρημά του.

Αυξάνεται συνεχώς

«Το κτίριο αυτό θα γίνει η ''''κυψέλη'''' στην οποία θα αναπτύξουμε δύο πράγματα, την τεχνολογία και την κουλτούρα μας, γιατί η αλήθεια είναι ότι εμπορικά η Βeat δεν αναπτύσσεται στην Αθήνα αλλά στη N. Αμερική. Ωστόσο το προσωπικό μας εδώ αυξάνεται συνεχώς. Είμαστε περίπου 150 άτομα σε τρία διαφορετικά κτίρια και έτσι συνάντησα δύο Ελληνες αρχιτέκτονες, τη Νατάσσα Λιανού και τον Ερμή Χαλβατζή, που έχουν διαπρέψει με πρωτοποριακά έργα και στο εξωτερικό, για να βρούμε μαζί ένα κτίριο που θα στεγάσει όλη την ομάδα μας», λέει ο κ. Δρανδάκης.

Εργο τέχνης και έμπνευσης

Ο Νίκος Δρανδάκης μιλά με ενθουσιασμό για το κτίριο, τονίζοντας ότι θα είναι ένα σύμβολο υψηλής αισθητικής και επιχειρηματικότητας που θα συνδεθεί με την Αθήνα και θα φωτογραφίζεται ως έργο τέχνης. Το κυριότερο όμως είναι το έμψυχο δυναμικό του, που θα εμπνέεται και θα δημιουργεί σε ένα «πράσινο» κτίριο, ιδιαίτερα φιλικό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

«Κυρίαρχο για μας είναι να φέρουμε πίσω Ελληνες επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Από τη στιγμή που καλώς ή κακώς αποφασίσαμε να μείνουμε ως εταιρεία στην Ελλάδα γιατί με τα προβλήματα που μας είχαν δημιουργήσει είχαμε άλλες σκέψεις, θα έπρεπε να αποκτήσουμε κάποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

»Με μια μεθοδική δουλειά μπορούμε να φέρουμε όχι μόνον Ελληνες, αλλά και αξιόλογους επιστήμονες, προγραμματιστές, ντιζάινερ κ.λπ. από άλλες χώρες. Δηλαδή να γίνει ένα ανάστροφο brain drain, παράλληλα με τo brain gain», σημειώνει ο κ. Δρανδάκης.

«Θα έχουν πολλούς και καλούς λόγους για να δουλέψουν μαζί μας και οι Ελληνες και οι ξένοι. Πρώτον, γιατί το αντικείμενό μας θα είναι τρομερά ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τους προγραμματιστές, δεύτερον, γιατί θα έχουν έναν πάρα πολύ ωραίο χώρο εργασίας σε αυτό το κτίριο, κάτι που ήδη έχουν προφανώς και στις χώρες όπου μένουν και, τρίτον, γιατί το lifestyle της Ελλάδας είναι πολύ ελκυστικό και πολλοί θα ήθελαν να έρθουν να εργαστούν εδώ σε μια μεγάλη εταιρεία και να μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα.

»Αυτό το κτίριο λοιπόν συμπληρώνει ένα πολύ ωραίο παζλ για τα κίνητρα που θέλουμε να δώσουμε για να προσελκύσουμε δυναμικό υψηλών προδιαγραφών», καταλήγει.

«Δεσμεύσαμε 5.000 τ.μ. από το κτίριο»

«Το κτίριο ανήκει στον όμιλο της Viohalco, είχε ξεκινήσει η κατασκευή του πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν δηλαδή ξεκινούσε η κρίση, και είχε μείνει μισοτελειωμένο. Εμείς συμφωνήσαμε να δεσμεύσουμε μέρος του κτιρίου που είναι τα 5.000 τ.μ., αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστούμε στη συνέχεια περισσότερο χώρο, ενώ ελπίζουμε να νοικιαστεί το υπόλοιπο μέρος του από εταιρείες και επιχειρήσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε συνέργειες», εξηγεί ο Νίκος Δρανδάκης.

Πρέπει να προσφέρουμε κίνητρα σε επιστήμονες

Η Βeat καταγράφει μεγάλη επιτυχία στις χώρες της Νότιας Αμερικής και ετοιμάζεται να επεκταθεί στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών που μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν στο «The Orbit» της Αθήνας. «Για να ανοιχτούμε στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, χρειάζεται να αναπτύξουμε τις νέες τεχνολογίες κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν προσφέρουμε κίνητρα σε επιστήμονες να εργαστούν εδώ. Η μητρική μας εταιρεία αυτή τη στιγμή στρέφεται στην ανάπτυξη των αυτόματων αυτοκινήτων, ο κλάδος μας πηγαίνει προς τα εκεί. Σε λίγα χρόνια θα αρχίσουμε να έχουμε στις πόλεις μας αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς. Mπορούμε να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή», συμπληρώνει ο κ. Δρανδάκης.

* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Παρασκευής 13 Ιουλίου 2018