Από 500 έως 1.000 ευρώ το κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι θα το λάβουν

Από 500 έως 1.000 ευρώ το κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι θα το λάβουν

Του Θανάση Παπαδή

Θέμα ωρών είναι πλέον οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Ο πρωθυπουργός έδωσε το περίγραμμα και ο υπουργός Οικονομικών, αφού ενημερώσει πρώτα τους δανειστές και πάρει από αυτούς το «πράσινο φως» -τυπικό μεν αναγκαίο δε- θα δώσει τις λεπτομέρειες, τόσο για αυτούς που θα το λάβουν, όσο και το ποσό που θα πάρει ο καθένας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την επιστροφή του Χρήστου Σταϊκούρα από το Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης. Ως πιθανότερη ημέρα είναι η Πέμπτη, χωρίς να αποκλείεται αυτή να είναι η Παρασκευή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «έτσι αποδεικνύουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία», σημείωσε, βάζοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια για επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα για την αξιοποίηση του υπέρ πλεονάσματος.

Ας δούμε λοιπόν το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, σύμφωνα τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

- Ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι περί τους 200.000.
- Το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί πριν τα Χριστούγεννα.
- Θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους,
- Πολύτεκνες οικογένειες, και
- Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Μεταξύ 500 - 1.000 ευρώ το ποσό του μερίσματος

Περίπου 200.000 νοικοκυριά θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα του 2019 πριν τα Χριστούγεννα, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 500 έως 1.000 ευρώ, όπως επιβεβαίωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όσον αφορά το επίδομα γέννησης, που θεσπίζει το υπουργείο Εργασίας από 1-01-2020, η υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι θα έχει ύψος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

Εξήγησε πως τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι οριζόντια, 40.000 ευρώ εισόδημα για ένα άτομο και για ζευγάρι που δεν έχει ακόμη παιδί 60.000 ευρώ, καθώς το εν λόγω επίδομα θα έχει δημογραφικό και όχι προνοιακό χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι και το 2014 είχε δοθεί μέρισμα προς τους μακροχρόνια ανέργους.

Τα τότε κριτήρια ήταν:

«Οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον Οργανισμό Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπό τις προϋποθέσεις της απόφασης, με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι δεν έχουν κανένα ατομικό εισόδημα από παροχή εξαρτημένης εργασίας (μισθό ή ημερομίσθιο), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία. Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, οι αιτήσεις των μακροχρόνια ανέργων που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014».

Κοινωνικό μέρισμα το 2014 είχαν λάβει επίσης και πολύτεκνες οικογένειες.