Απέτυχε η δημόσια πρόταση της Τιτάν - Επιστρέφονται οι μετοχές

Απέτυχε η δημόσια πρόταση της Τιτάν - Επιστρέφονται οι μετοχές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παρά την υποστήριξη των βασικών μετόχων και του δ.σ. της ΤΙΤΑΝ, όπως και της μεγάλης πλειοψηφίας των μετόχων του ομίλου, δεν συμπληρώθηκε – εν μέσω αρνητικών συγκυριών στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές – ο ελάχιστος αριθμός, ήτοι το 90% των κοινών μετοχών στη δημόσια πρόταση, οπότε καθίσταται ανενεργή.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η εταιρεία, συγκεντρώθηκε περίπου το 87% των κοινών μετοχών (ενώ απαιτούνταν το 90%) και το 92% των προνομιούχων μετοχών της ΤΙΤΑΝ. Θυμίζουμε ότι η προαιρετική δημόσια πρόταση κατατέθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018 από την ΤITAN Cement International S.A. και έληξε την περασμένη Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019.

Ασφαλώς, η αποτυχία της δημόσιας πρότασης είναι μια σοβαρή και εν πολλοίς απρόσμενη εξέλιξη.

Όπως τονίζουν κύκλοι του ομίλου ΤΙΤΑΝ στο Liberal, πλέον ολόκληρη η δημόσια πρόταση καθίσταται ανενεργή, οπότε δεν μεταφέρεται ούτε η φορολογική έδρα στο Βέλγιο, όπως ήταν η στόχευση, ούτε η διοίκηση θα γίνεται από την Κύπρο.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η μεταφορά έδρας ήταν μια πτυχή της δημόσιας πρότασης, οπότε τη στιγμή που αυτή δεν ευοδώθηκε, δεν ισχύει τίποτα απ' ότι περιλαμβάνονταν. Βάσει νόμου είναι αυτό. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξουν νέα δεδομένα στον όμιλο, εν ευθέτω χρόνω, αυτά θα ανακοινωθούν επίσημα.

Στην ανακοίνωσή του, η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ ευχαριστεί θερμά τους μετόχους της εταιρείας που ανταποκρίθηκαν θετικά στη δημόσια πρόταση για την εμπιστοσύνη τους.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «η στρατηγική του Ομίλου παραμένει προσηλωμένη προς τη διεθνή ανάπτυξη και διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς του. Η διεύρυνση των πηγών άντλησης κεφαλαίων και η βελτίωση της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στο διεθνές τραπεζικό σύστημα παραμένει σημαντική προτεραιότητά του.

Η πλήρης ανακοίνωση της TITAN Cement International S.A.

Αποτελέσματα Δημόσιας Πρότασης

«Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 3461/2006, όπως τροποποιήθηκε (εφεξής ο «Νόμος»), η TITAN Cement International S.A. (εφεξής η «ΤΙΤΑΝ Cement International») ανακοινώνει τα αποτελέσματα της προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανταλλαγής (εφεξής η «Δημόσια Πρόταση») που υπέβαλε στις 18 Οκτωβρίου 2018 για την απόκτηση του συνόλου των κοινών μετοχών (εφεξής οι «Κοινές Μετοχές») και προνομιούχων μετοχών (εφεξής οι «Προνομιούχες Μετοχές» και από κοινού με τις Κοινές Μετοχές, οι «Μετοχές ΤΙΤΑΝ») τις οποίες έχει εκδώσει η Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, έναντι νέων μετοχών της TITAN Cement International.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης, η οποία έληξε στις 25 Ιανουαρίου 2019, προσφέρθηκαν νόμιμα και έγκυρα:

(α) 66.974.317 Κοινές Μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 87% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΤΙΤΑΝ, και

(β) 6.953.047 Προνομιούχες Μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 92% του προνομιούχου μετοχικού κεφαλαίου της ΤΙΤΑΝ.

Συνεπώς, δεν εκπληρώθηκε η προϋπόθεση του ελάχιστου αριθμού (90%) κάθε κατηγορίας των Μετοχών ΤΙΤΑΝ οι οποίες θα έπρεπε να προσφερθούν στην TITAN Cement International ώστε να ισχύσει η Δημόσια Πρόταση. Κατόπιν τούτων, η Δημόσια Πρόταση καθίσταται αυτοδικαίως ανενεργή και όλες οι ως άνω προσφερθείσες Μετοχές ΤΙΤΑΝ θα επιστραφούν στους κατόχους τους.

Η δύσκολη συγκυρία και η στόχευση τριπλής εισαγωγής

Οι πληροφορίες ότι δεν βαίνει με επιτυχία η δημόσια πρόταση είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από την Παρασκευή, ενώ χθες Κυριακή το βράδυ έκαναν το γύρο της αγοράς.

Στόχος της δημόσιας πρότασης ήταν οι μετοχές να βγουν από το Χ.Α. και κατόπιν – μαζί με τη μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο - η εταιρεία να κάνει παράλληλη τριπλή εισαγωγή στο Euronext των Βρυξελών, στο χρηματιστήριο του Παρισιού αλλά και εκ νέου στο χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τα πρότυπα των Coca Cola HBC και Viohalco, που έκαναν κάτι αντίστοιχο τα προηγούμενα χρόνια.

Θυμίζουμε ότι η Τιτάν έχει προς διαπραγμάτευση 77.063.568 κοινές μετοχές και 7.568.960 προνομιούχες.

Υπενθυμίζεται ότι δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα ανά κοινή και προνομιούχο μετοχή της Τιτάν διαμορφώθηκε τελικώς σε 21,05 και 17,65 ευρώ αντίστοιχα. Την Παρασκευή η κοινή μετοχή έκλεισε στα 20,65 ευρώ ενώ η προνομιούχα μετοχή έκλεισε στα 18,55 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από το αντάλλαγμα που είχε οριστεί στην πρόταση.

Η καταστατική έδρα της Titan Cement International είναι στο Βέλγιο, ενώ το σχέδιο όταν έγινε η δημόσια πρόταση ήταν η διοίκηση της Τιτάν να ασκείται από την Κύπρο, χώρα στην οποία ο Όμιλος έχει πολύχρονη παρουσία και εμπειρία.