Απέτυχαν στα stress test της Bundesbank 68 γερμανικές τράπεζες

Απέτυχαν στα stress test της Bundesbank 68 γερμανικές τράπεζες

Σχεδόν το 5% των μικρών και μεσαίων τραπεζών δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα τεστ που πραγματοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας.

Μάλιστα, ο αντίκτυπος της προσομοίωσης που πραγματοποίησε η Bundesbank, και η οποία περιελάμβανε κραχ στις τιμές των ακινήτων, θα ήταν υψηλότερος αν είχαν συμπεριληφθεί και σενάρια μετάδοσης της κρίσης, όπως δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Τράπεζας, Andreas Dombret, σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη.

Οι γερμανικές τράπεζες "υποφέρουν" εδώ και αρκετό καιρό από συγκριτικά χαμηλή κερδοφορία σε μια κατακερματισμένη αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλά και μερικές φορές αρνητικά επιτόκια. Οι τράπεζες ανέφεραν ότι αναμένουν τα προ φόρων κέρδη τους να μειωθούν κατά 9% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα stress tests που εφαρμόστηκαν προσομοίωσαν διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών κινδύνων και το τι θα συνέβαινε στους ισολογισμούς των τραπεζών, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άλλαζε τα επιτόκια. Στο πλαίσιο αυτό 68 γερμανικές τράπεζες - καμία εκ των οποίων δεν είναι συστημική - απέτυχε να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές απαιτήσεις που ορίζουν οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας.