Απεργία στο εργοστάσιο της VW στην Πορτογαλία, με αίτημα «όχι δουλειά το Σάββατο»

Απεργία στο εργοστάσιο της VW στην Πορτογαλία, με αίτημα «όχι δουλειά το Σάββατο»

Το πορτογαλικό εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen παρέλυσε σήμερα εξαιτίας απεργίας που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της διοίκησης να καταστήσει υποχρεωτική την εργασία το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.

«Η συμμετοχή στην απεργία είναι πολύ μεγάλη, η παραγωγή του εργοστασίου έχει σταματήσει εντελώς», δήλωσε ο Εντουάρντο Φλορίντο επικεφαλής του συνδικάτου SITE Sul, ενός από τα δύο που κάλεσαν σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο, όπου εργάζονται περίπου 3.500 άνθρωποι, δεν έχει σταματήσει ποτέ τη λειτουργία του από τότε που άνοιξε, πριν από 20 και πλέον χρόνια, παρά μόνο σε περιπτώσεις γενικών απεργιών -που κι αυτές είναι σπάνιες.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στη είσοδο του εργοστασίου Autoeuropa, που βρίσκεται στην Παλμέλα, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Λισαβόνας.

Η απόφαση της διοίκησης του εργοστασίου να καταστεί υποχρεωτική η εργασία το Σάββατο για δύο χρόνια ελήφθη προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η παραγωγή ενός νέου μοντέλου της Volkswagen, του T-Roc, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να πωλείται το 2018.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο ηρεμίας, το Autoeuropa είδε να αυξάνεται η ένταση με τους εργαζόμενους μετά τη συνταξιοδότηση του ιστορικού τους συνδικαλιστικού εκπροσώπου τον Ιανουάριο.

Το εργοστάσιο Autoeuropa, μια επένδυση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ της Volkswagen, εγκαινιάστηκε το 1995 και εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Πορτογαλία, αλλά και μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων της χώρας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC