Απέφυγε να χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος ο Τζ. Ράις

Απέφυγε να χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος ο Τζ. Ράις

Απέφυγε να χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις και παρέπεμψε στην ενημέρωση που θα κάνει την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, σημειώνοντας ωστόσο πως η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα αποτελέσματά της θα δημοσιευτούν έως τα τέλη Ιουλίου.

Ο Τζ. Ράις επανέλαβε τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιούνη και επεσήμανε τις επιφυλάξεις της ως προς την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αν και σημείωσε την δέσμευση των ελληνικών αρχών απέναντι στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις αλλά και την συμφωνία των ευρωπαίων εταίρων να παρθούν νέα μέτρα ελάφρυνσης σε περίπτωση που εκτιμηθεί μη βιώσιμο το χρέος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, αύριο στην ενημέρωση θα υπάρξει δημοσίευση μερικών προκαταρκτικών στοιχείων για την dsa (debt sustainability analysis), η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας του Άρθρου 4, ωστόσο η πλήρης έκθεση θα περάσει πρώτα από το συμβούλιο του Ταμείου και στη συνέχεια θα δημοσιευτεί έως τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μορφή που θα πάρει η μεταμνημονιακή παρακολούθηση του ΔΝΤ ή αλλιώς η βοήθεια του Ταμείου προς την Ελλάδα, ο Τζέρι Ράις απάντησε πως είναι μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία, την οποία έχουν ακολουθήσει και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος και πως περιλαμβάνει μια ετήσια οικονομική ανάλυση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Όπως ανέφερε «δεν θα είναι τριμηνιαίες αξιολογήσεις, αλλά μια πιο ευέλικτη κατάσταση». «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα σ'' αυτή τη σημαντική στιγμή», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση του Μ. Ιγνατίου σχετικά με μια αποτίμηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, ο δημοσιογράφος τόνισε πως πριν από οκτώ χρόνια «μας είπατε ότι θα βγούμε από το πρόγραμμα σε δύο χρόνια. Τι πήγε λάθος;».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε πως «την προηγούμενη εβδομάδα, νομίζω πως υπήρξε αναγνώριση των μεγάλων προσπαθειών της Ελλάδας, του ελληνικού λαού. Οι αποφάσεις του Eurogroup ήταν μια θετική εξέλιξη. Όλοι αναγνώρισαν - και οι ελληνικές αρχές - ότι οι Έλληνες πέρασαν πολλά, ωστόσο υπάρχουν ακόμα προκλήσεις στο μέλλον».

Τέλος, ανέφερε πως στις 16 Ιουλίου θα δημοσιευτεί το World Economic Outlook.