AP Moller - Maersk: Πίσω στις ρίζες

AP Moller - Maersk: Πίσω στις ρίζες

Του Γιώργου Σ. Σκορδίλη

Ένα δις. δολάρια ή 884 εκατ. ευρώ, έβαλε στα ταμεία του ο δανικός ναυτιλιακός όμιλος A.P. Moller – Maersk μετά την παραχώρηση του πακέτου των μετοχών που κατείχε στην γαλλική κρατική πετρελαϊκή εταιρία Total από πέρυσι.

Συγκεκριμένα η θυγατρική του δανικού ομίλου Maersk Oil Trading & Investment πούλησε στην Total 17.272.593 μετοχές προς 51,18 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή για 884 εκατ. ευρώ.

Η AP Moller – Maersk έγινε μέτοχος της Total όταν τον Μάρτιο του 2018, πούλησε στην γαλλική εταιρία την θυγατρική της Maersk Oil, αντί των 7,45 δις. δολαρίων. Τότε πήρε το 3,75% των μετοχών της Total, ως μέρος της συμφωνίας.

Η Maersk κάνει ένα δυνατό come back στις τακτικές δια θαλάσσης μεταφορές και στα logistics παραχωρώντας σταδιακά τις όποιες άλλες επενδύσεις διέθετε σε άλλους κλάδους της ναυτιλίας.

Πρόσφατα πούλησε την Maersk Tankers στην AP Moller Holding για 1,17 δις. δολάρια και ταυτόχρονα διαχώρισε από τον όμιλο την Maersk Drilling η οποία πλέον βρίσκεται αυτόνομα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, ενώ αναζητεί στρατηγική συμμαχία για την Maersk Supply Services, η οποία ελέγχει έναν ισχυρό και σύγχρονο στόλο offshore πλοίων.