Απ. Βακάκης (Jumbo): Σε δέκα χρόνια θα παραδώσω στην επόμενη γενιά

Απ. Βακάκης (Jumbo): Σε δέκα χρόνια θα παραδώσω στην επόμενη γενιά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Ο στόχος μου είναι να παραδώσω μια εταιρεία διπλού μεγέθους από τη σημερινή σε δέκα χρόνια από σήμερα, γι αυτό θα ξεκινήσουμε να αναζητάμε το στέλεχος που θα αναλάβει την εταιρεία για τα επόμενα 20 χρόνια».

Με τη φράση αυτή, ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Jumbo Απόστολος Βακάκης – στη χθεσινή ετήσια συνέλευση της εισηγμένης - έδωσε το... στίγμα για τους στόχους της επόμενης 10ετίας, οριοθετώντας παράλληλα και ένα χρονοδιάγραμμα διαδοχής

Μιλώντας για την υπόθεση του πρώην αντιπροέδρου και συνεργάτη επί 30 χρόνια Ευάγγελο Παπαευαγγέλου ο Έλληνας manager παραδέχτηκε πως «πραγματικά ήταν κεραυνός εν αιθρία όταν έμαθα για τις – εκτός ομίλου Jumbo - δραστηριότητες του πρώην αντιπροέδρου. Το έμαθα ενώ βρισκόμουν στο εξωτερικό και μέσα σε 20 λεπτά, για λόγους ηθικής τάξης και ενώ με τον κ. Παπαευαγγέλου είχαμε τριακονταετή συνεργασία, του ζήτησα αμέσως την παραίτησή του, την οποία και αποδέχθηκε».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα ο ιδρυτής της Jumbo τόνισε πως «καθαρός ουρανός και αστραπές δε φοβάται», επαναλαμβάνοντας πως είναι άτεγκτος απέναντι σε ζητήματα ηθικής τάξης, ενώ ξεκαθάρισε πως ο κ. Παπαευαγγέλου δεν πρόκειται να επανέλθει ποτέ στον όμιλο.

Να σημειωθεί πως η γενική συνέλευση ενέκρινε την παροχή bonus ως αντικατάσταση της μισθοδοσίας για τον πρώην αντιπρόεδρο για τη χρήση 2017- 2018, ποσό που φτάνει στα 300.055 ευρώ. Ο κ. Βακάκης έκανε γνωστό πως λόγω του ότι το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος έβλαψε τη φήμη και το brand της εταιρείας, είχε ζητήσει να μη δοθεί η αύξηση, όμως τελικά η γενική συνέλευση ψήφισε υπέρ.

Με διψήφιο ποσοστό «τρέχουν» οι πωλήσεις στη Ρουμανία

Κατά τα λοιπά, στη γενική συνέλευση συμμετείχαν 550 μέτοχοι εκπροσωπώντας το 82,01% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η διοίκηση ενημέρωσε τους μετόχους για την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις του Ομίλου. Κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, Ιούλιος 2018- Σεπτέμβριος 2018, ο συνολικός κύκλος εργασιών του αυξήθηκε κατά 6% περίπου, με τις πωλήσεις να επηρεάζονται από τη στασιμότητα της εγχώριας αγοράς.

Αντίθετα, η Ρουμανία σημείωσε δυναμικό διψήφιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων, οι πωλήσεις των καταστημάτων στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 11% και η Κύπρος σημείωσε μονοψήφιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων.

Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Βακάκη στη γενική συνέλευση, «μολονότι ο Οκτώβριος παρουσίασε αυξητική τάση λόγω της βελτιωμένης εικόνας των πωλήσεων των καταστημάτων στην Ελλάδα, οι πρώτες μέρες του Νοεμβρίου δεν επιβεβαιώνουν την τάση αυτή. Η Ελληνική αγορά παραμένει γρίφος λόγω των συνεχών απροσδόκητων βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων πότε προς τα πάνω και πότε προς τα κάτω».

Λόγω αυτής της ασάφειας ο προϋπολογισμός του Ομίλου, για την τρέχουσα οικονομική χρήση, προβλέπει αύξηση των πωλήσεων μεταξύ +5% και +7%.

Μέρισμα 0,39 ευρώ ανά μετοχή

Οι μέτοχοι της Jumbo επικύρωσαν την πρόταση της διοίκησης, για τη διανομή συνολικού μερίσματος 53.063.306,01 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,39 ευρώ (μικτό) ανά μετοχή (επί συνόλου 136.059.759 μετοχών).

Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει προμέρισμα από τις 3 Απριλίου 2018, ύψους 23.511.127,13 ευρώ, οπότε πλέον θα διανεμηθεί και το υπόλοιπο ποσό των 29.552.178,88 ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,2172 ευρώ μεικτό ανά μετοχή. Μετά την παρακράτηση φόρου 15%, το υπόλοιπο του μερίσματος ανέρχεται σε 0,18462 ευρώ.

Το δίκτυο

Αναφορικά με την εξέλιξη δικτύου, στη Ρουμανία λειτούργησε τέλος Σεπτεμβρίου ένα ακόμα ιδιόκτητο υπερ-κατάστημα στη περιοχή του Βουκουρεστίου (13.600 τ.μ. περίπου), ενώ στις 13 Νοεμβρίου αναμένεται η λειτουργία ενός ακόμα ιδιόκτητου καταστήματος στο Bacau (12.900 τ.μ. περίπου).

Για τη Ρουμανία έχει προγραμματιστεί η λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος μέχρι το τέλος της χρήσης, τον Ιούνιο του 2019. Όσον αφορά την Ελλάδα αναμένεται η λειτουργία ενός καταστήματος μέχρι το τέλος της εταιρικής χρήσης, μετά την πρόσφατη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ των δικαιωμάτων της εταιρείας.