Αντίστροφη μέτρηση και 130 εκατ. ευρώ για το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο

Αντίστροφη μέτρηση και 130 εκατ. ευρώ για το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την ανέγερση του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, με τις εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Πρόκειται για ένα πρότυπο Κέντρο στη χώρα, που όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή επίσημη παρουσίαση, θα κατασκευαστεί δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και είναι δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο προϋπολογισμός για την ανέγερση του Κέντρου ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα διατεθούν και άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό, με στόχο να πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις για όλα τα συμπαγή όργανα (κυρίως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας), ενώ θα λειτουργεί και αυτόνομη παιδιατρική μονάδα.

Για έργο εθνικό, που ανεβάζει τον πήχη της ιατρικής στη χώρα και αποτελεί ιδανικό παράδειγμα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, αναφέροντας πως στο Κέντρο θα έχουν πρόσβαση όλοι ασφαλισμένοι και μη.

Παράλληλα, θα εκπονηθεί πρόγραμμα υποτροφιών για την εκπαίδευση όσων θα στελεχώσουν το Κέντρο και ήδη το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με δύο μεταμοσχευτικά κέντρα στη Βιέννη και στο Βατικανό, προκειμένου Έλληνες γιατροί να καταρτιστούν και εξειδικευτούν στις μεταμοσχεύσεις.

Θλιβερή είναι επί του παρόντος η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Καραμπίνης, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την τελευταία θέση σε μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη και στις 10 τελευταίες θέσεις σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Μόνο κατά την τελευταία πενταετία σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη έχουν μεταφερθεί 300 άτομα στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις και άλλα 700 άτομα μεταμοσχευμένων ταξιδεύουν συχνά για επανελέγχους.

Όπως αναφέρθηκε το Κέντρο θα είναι καταλύτης για να πειστεί ο κόσμος ότι η δωρεά οργάνων είναι ένας τρόπος ζωής και αλτρουϊσμού. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου με τη λειτουργία του Κέντρου θα υπάρξει οικονομικό όφελος γιατί δεν θα χρειάζεται ασθενείς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό αλλά και κοινωνικό όφελος δεδομένου ότι οι ασθενείς δεν πηγαίνουν μόνοι τους και ξεριζώνονται ολόκληρες οικογένειες.

Για το σκοπό ενίσχυσης της δωρεάς οργάνων το Κέντρο θα λειτουργήσει και ως σύνδεσμος ενός μεγάλου δικτύου σε όλη τη χώρα και εκτός αυτής προκειμένου να υπάρξει συντονισμός όλων των μεταμοσχευτικών μονάδων. Η ολοκλήρωση του Κέντρου αναμένεται σε 3 με 4 χρόνια.