Αντιμετωπίζουν την πανδημία με νέα πακέτα στήριξης και ώθηση στις μετοχές

Αντιμετωπίζουν την πανδημία με νέα πακέτα στήριξης και ώθηση στις μετοχές

Ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες διαψεύδει τις προσδοκίες, προκαλώντας ανησυχίες παρατεταμένης ύφεσης. Ωστόσο οι ειδικοί των αγορών, όπως η BofA και η Capital Economics δίνουν μία αισιόδοξη νότα. Εκτιμούν ότι σύντομα τα εμβόλια τελικά θα… επικρατήσουν του ιού, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα «υποτάξει» την ύφεση και τα πακέτα στήριξης θα τονώσουν τα χρηματιστήρια, δίνοντας νέα ώθηση στις μετοχές.

Το επόμενο τρίμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το βαθμό στον οποίο θα βελτιωθούν οι συνθήκες το 2021. Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι… αισιόδοξες προβλέψεις για φέτος βασίζονται στην υπόθεση ότι οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν και θα επιτρέψουν τη σταδιακή άρση των περιορισμών από τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προσπαθούν να συνέλθουν από το μεγάλο σοκ του 2020 κατά τη διάρκεια του οποίου καμία πρόβλεψη ακόμη και λίγων ημερών δεν μπορούσε να γίνει έστω με σχετική ασφάλεια. Κάνουν λοιπόν σενάρια για το 2021 και όχι «ισχυρές» προβλέψεις. Κάποιες από αυτές είναι αισιόδοξες, άλλες επιφυλακτικές και άλλες επισημαίνουν περισσότερο τους κινδύνους, αφού όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι…

Με αφορμή τις εντυπωσιακές εισροές κεφαλαίων την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street, με τους επενδυτές να τρέχουν κυριολεκτικά να προλάβουν τις ανακοινώσεις για το «πακέτο Μπάιντεν» των 2 τρισ. δολαρίων, η Bank of America έδωσε τους βασικούς χρησμούς της για το 2021, αναφερόμενη σε τρεις εξελίξεις που θα επηρεάσουν τη ζωή μας, όπως ακριβώς επηρέασαν την καθημερινότητά μας τα πρωτοφανή γεγονότα του 2020.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, παρά τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, στο τέλος της ημέρας τα εμβόλια θα νικήσουν τον κορονοϊό και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα «υποτάξει» τη βαθιά ύφεση που ακόμη και σήμερα γονατίζει την οικονομία και οδηγεί σε αναρίθμητα επιχειρηματικά λουκέτα και αύξηση της ανεργίας.

Η BofA έχει ακόμα δύο μηνύματα για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να τοποθετηθούν αναλόγως στις αγορές. Θα έρθουν ακόμη μεγαλύτερα πακέτα στήριξης, προειδοποιεί ο οίκος και παράλληλα θα σημειωθεί στροφή στις μετοχές.

Η Capital Economics από την πλευρά της εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 6,9% το 2021, όταν η αγορά «βλέπει» 5,2%.

Όμως όπως ο ίδιος ο οίκος επισημαίνει, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ακυρώσουν το καλό σενάριο. «Η εμπειρία του περασμένου έτους αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι όλες οι προβλέψεις μπορούν να ανατραπούν από απρόβλεπτα γεγονότα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πιο άμεσος κίνδυνος σχετίζεται προφανώς με την ταχύτητα εμβολιασμού του πληθυσμού. Όπως προειδοποιεί η Capital Economics, ο ρυθμός ενδέχεται να αποδειχθεί πιο αργός από το επιθυμητό, κυρίως λόγω προβλημάτων στη διανομή των εμβολίων και στην οργάνωση της διαδικασίας αλλά και λόγω προβλημάτων στην παραγωγή.

Ένας ακόμη κίνδυνος σχετίζεται με τις μεταλλάξεις του ιού, το πόσο γρήγορα αυτές θα μεταδοθούν και τι αντίκτυπο θα έχουν στο δρόμο για την ανοσία της αγέλης. Οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τα εμβόλια για να καλύψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις μεταλλάξεις, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όλα αυτά ενισχύουν το επιχείρημα που λέει ότι η οικονομία θα κερδίσει το χαμένο έδαφος μέσα στο 2021 μόνο αν φτάσουμε σύντομα στο σημείο μαζικών εμβολιασμών. Ποιος μπορεί σήμερα να προβλέψει με βεβαιότητα ότι αυτό θα καταστεί εφικτό;

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τα εμβόλια, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις αισιόδοξες προβλέψεις σχετίζονται τόσο με την ταχύτητα άρσης των περιοριστικών μέτρων όσο και με την ταχύτητα άρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Συμπερασματικά, σήμερα οι αναλυτές πιστεύουν ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο από όλες τις πλευρές α’ τρίμηνο, ωστόσο οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται σημαντικά στη συνέχεια. Για όλα αυτά βέβαια θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα τον Απρίλιο που είναι ο μήνας που θεωρείται το σημείο καμπής για την πανδημία καθώς αναμένεται να έχει υπάρξει σαφής πρόοδος στους εμβολιασμούς, τα lockdown θα έχουν φέρει αποτελέσματα και η ιός ενδεχομένως εξασθενήσει προς το καλοκαίρι.