Αντικειμενικές αξίες δύο ταχυτήτων

Αντικειμενικές αξίες δύο ταχυτήτων

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, στον ΕΝΦΙΑ του 2018, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για εφαρμογή αντικειμενικών δύο ταχυτήτων, άλλες για τον ΕΝΦΙΑ και άλλες για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

Επίσης πληροφορίες από πηγές που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις αναφέρουν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο σταδιακής εφαρμογής των νέων τιμών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Ως προς το σενάριο το ΕΝΦΙΑ ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για την τελική επίπτωση από τις νέες αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή εάν το ζητούμενο ποσό ύψους 3,2 δισ. ευρώ (βεβαίωση), ετησίως, θα εισέλθει στον κρατικό κορβανά.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου περιμένουν την οριστικοποίηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες μετά θα μπουν στο ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δίνουν 3,2 δισ. ευρώ ή όχι ή ενδεχομένως ακόμα και μεγαλύτερο ποσό.

Εάν ισχύσει η τελευταία περίπτωση, η κυβέρνηση εξετάζει το σπάσιμο ή τη σταδιακή εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποια τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.200 ευρώ και εκτιναχθεί με βάση τις εισηγήσεις στα 1.800 ευρώ, η προσαρμογή να γίνει σταδιακά σε δύο ή τρία έτη.

Αντίθετα, για τις περιπτώσεις που προκύπτουν μειώσεις, αυτές θα γίνουν εφάπαξ, καθώς από το ΥΠΟΙΚ φοβούνται ότι θα προκληθούν προσφυγές.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι σενάρια τα οποία επεξεργάζονται υπηρεσιακά στελέχη σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν καταλήξει στις αρχές Ιουνίου για το τι ακριβώς θα συμβεί στον ΕΝΦΙΑ.