Αντιδρά ο κλάδος τροφίμων σε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ

Αντιδρά ο κλάδος τροφίμων σε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ

«Οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε έναν κλάδο που αποτελεί το θεμέλιο μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Ζαφείρης Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, «όλες οι μελέτες διεθνούς κύρους, καταγράφουν ότι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να βασιστεί στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών. Στο ίδιο εξάλλου συμπέρασμα καταλήγουν τα τελευταία χρόνια και σημαντικές μελέτες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την βιομηχανία ειδών διατροφής, που σήμερα θεωρείται ατμομηχανή της ελληνικής βιομηχανίας. Γεγονός είναι δε, από την άποψη αυτή, ότι ο κλάδος προσφέρει απασχόληση σε 300.000 άτομα, καλύπτει 3 δισ. ευρώ εξαγωγές και είναι από τους πρωτοπόρους σε έρευνα και ανάπτυξη».

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζαφείρης «από πλευράς οικογενειακής δαπάνης, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών που διενεργεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι δαπάνες για είδη διατροφής αντιπροσωπεύουν κατά μέσον όρο το 20% του οικογενειακού προϋπολογισμού, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 34% για τον πτωχό πληθυσμό της χώρας. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι το ποσοστό συμμετοχής της διατροφής στον οικογενειακό προϋπολογισμό βαίνει αυξανόμενο στο μέτρο που η συνολική ετήσια οικογενειακή δαπάνη μειώνεται λόγω αντίστοιχης πτώσης του εθνικού κατά κεφαλήν εισοδήματος. Πιο αναλυτικά, ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 αντιπροσώπευε 2.120 ευρώ, το 2012 είχε πέσει στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.502 ευρώ. Έτσι, το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στην σύνθεση της δαπάνης αυτής, από 16,4% το 2003, το 2014 εκτιμάται στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά να ξεπερνά το 39%.

Από αυτά που προηγούνται, γίνεται ορατή μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, αν o ΦΠΑ αυξηθεί 5η φορά από το 2009. Η αύξηση αυτή θα πλήξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα τα φτωχά νοικοκυριά που καταναλώνουν το 39% για διατροφή.

Περιττό να τονιστεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην παραγωγική λειτουργία της βιομηχανίας ειδών διατροφής, που εκ των πραγμάτων θα γνωρίσει κάμψη της ζήτησης, κυρίως δε στους τομείς αυτούς που παράγουν και υψηλές προστιθέμενες αξίες. Θα πρέπει, έτσι, να επισημανθεί ότι ο τομέας ειδών διατροφής είναι, κατά το ΙΟΒΕ, πρώτος ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης σε όρους αξίας παραγωγής (25%) και ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (24%). Επίσης, πάντα σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών, με σημαντικές επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη, παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα των εξαγωγών και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Την διάσταση αυτή του κλάδου επισημαίνει, εξάλλου, και η γνωστή μελέτη της McKinsey.

Αν λοιπόν η κατά κεφαλήν κατανάλωση τροφίμων στην Ελλάδα, η οποία από 2.300 ευρώ ετησίως το 2009 σήμερα έχει πέσει στα 1.500 ευρώ, πάει ακόμη πιο κάτω λόγω ανόδου του ΦΠΑ, είναι πολύ πιθανόν το γεγονός αυτό να αποτελέσει πραγματική ωρολογιακή βόμβα στην απαραίτητη –όσο και επιθυμητή– παραγωγική ανασυγκρότηση, για την οποία γίνεται μεν λόγος γενικά και αόριστα, πλην όμως τίποτα δεν είναι ορατό σε πρακτικό επίπεδο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ