Ανθεκτική η αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ανθεκτική η αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Βελτίωση παρουσίασε η αγορά εργασίας το α'' τρίμηνο του 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τις προβλέψεις των οικονομολόγων, καθώς αυξήθηκαν απροσδόκητα οι θέσεις εργασίας και ο βασικός μισθός.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 32.000, ενώ ο βασικός μισθός αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών ONS. 

Το ποσοστό ανεργίας του Ηνωμένου Βασιλείου σταθεροποιήθηκε στο 3,8% τον Απρίλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975, ενώ η μεταβολή των αιτούντων για εργασία εμφάνισε μια ελαφρώς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση.

Την ίδια ώρα, μετά και την ανακοίνωση των νέων στοιχείων, ανοδικά κινήθηκε η αγγλική λίρα κατά 0,2%, στα 1,2707$.

Τέλος, στο 72% έφτασε το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών, το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό. Αυτό συνέβη καθώς υπήρξαν αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης που οδηγούν λιγότερες γυναίκες να συνταξιοδοτούνται μεταξύ των ηλικιών 60 και 65 ετών.

Ο Matt Hughes, αναπληρωτής επικεφαλής στατιστικών για την αγορά εργασίας στο ONS, δήλωσε: «Με την αύξηση της πλήρους απασχόλησης στις γυναίκες, είναι χαμηλότερο τώρα το συνολικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ώρες εργασίας. Οι γυναίκες εργάζονται κατά μέσο όρο τα τρία τέταρτα των εβδομαδιαίων ωρών, σε σύγκριση με περίπου τα δύο τρίτα πριν από 25 χρόνια».