Αντεπίθεση από την Κίνα μια μέρα πριν τη G7

Αντεπίθεση από την Κίνα μια μέρα πριν τη G7

Της Μαίρης Βενέτη*

Παρά την πρόσφατη απόφαση της Ουάσινγκτον να καθυστερήσει κάποιους από τους extra δασμούς σε κινεζικά αγαθά ύψους 300 δισ. δολαρίων, οι οποίοι αρχικά ήταν προγραμματισμένοι να ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο, η Κίνα αποφάσισε σήμερα να τεντώσει το σκοινί της σινοαμερικανικής διαμάχης ανακοινώνοντας νέους δασμούς ύψους 75 δισ. δολ. σε προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς από 5% έως 10% σε αμερικανικά αγαθά συνολικής αξίας 75 δισ. δολ. σε δύο φάσεις, με ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου, με τους δασμούς στους σπόρους σόγιας και στο πετρέλαιο να εντάσσονται στην πρώτη φάση.

Υπάρχει όμως και συνέχεια.
Η Κίνα ανακοίνωσε και την επαναφορά των τελών στα αμερικανικά αυτοκίνητα, με την επιβολή δασμών 25% στα αμερικανικά αυτοκίνητα και 5% στα ανταλλακτικά, με ισχύ από 15 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Bloomberg, οι συνολικοί δασμοί σε κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες θα φτάσουν έως και το 50%, με την Tesla και τις γερμανικές Daimler και BMW να είναι οι πιο ευάλωτες στις πρόσφατες επιβαρύνσεις. (σ.σ Η δύο γερμανικές εταιρείες κάνουν τις έξι από τις δέκα καλύτερες εισαγωγές αυτοκινήτων από τα εργοστάσια των ΗΠΑ, στην Κίνα ).

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε σίγουρα αρνητική έκπληξη, καθώς τον επόμενο μήνα αναμένεται να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, βασικός λόγος άλλωστε που οδήγησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην απόφαση του να καθυστερήσει την επιβολή των δασμών σε ορισμένα κινέζικα προϊόντα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποδέχτηκαν την είδηση με απότομη εναλλαγή του θετικού προσήμου σε αρνητικό, ενώ και τα παράγωγα στην Αμερική ξεκίνησαν με πτώση 0,5% η οποία κλιμακώθηκε στη συνέχεια. Το πετρέλαιο σημείωσε μεγάλη πτώση, ενώ πήραν ξανά την ανοδική σκυτάλη τα επενδυτικά καταφύγια του χρυσού, των αμερικανικών ομολόγων, του ελβετικού φράγκου και του γιεν.

Παρά τις φήμες για τη μυθική παρέμβαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου και τις πυροσβεστικές δηλώσεις του Προέδρου της Fed, Jerome Powell- ο οποίος στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Jackson Hole ξεκαθάρισε πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην οικονομία και θα δράσει κατά το πώς κρίνει κατάλληλο -όλα δείχνουν ότι η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας δύσκολα θα επιτρέψει στις αγορές να κάνουν την πολυπόθητη τεχνική διάσπαση, έναντι να ακυρωθεί ο συναγερμός της πρόσφατης πτώσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα επίπεδα αυτά ενδεικτικά ήταν: Oι 12200 μονάδες για τον γερμανικό δείκτη DAX- τις οποίες σημειωτέον ότι στην πρόσφατη αντίδραση ούτε καν τις πλησίασε- οι οποίες τώρα οριοθετούνται στις 12142, παραμένει ο στόχος των 5470 μονάδων για τον γαλλικό δείκτη CAC 40, ομοίως και των 2945 μονάδων για τον δείκτη της Σανγκάης και πέριξ των 28000 μονάδων για τον Ηang Seng, ενώ η μητέρα των αγορών ο S&P είναι η μόνη που διατηρεί επαφή με τον στόχο υπέρβασης, ήτοι τις 2926 μονάδες, χωρίς όμως να έχει δώσει κλεισίματα άνωθεν τους.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες για τους νέους δασμούς από την Κίνα ,με τη λιτή ανακοίνωση ότι το ποσό των χρημάτων που τιμολογείται δεν είναι σημαντικό από μακροοικονομικής άποψης.

Εντούτοις, οι πρώτες ενδείξεις για το κατά πόσο θα φανεί ψύχραιμος ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στα αντίποινα της Κίνας δόθηκαν στα πρώτα tweets του Αμερικανού Προέδρου, μέσω των οποίων κάλεσε τις αμερικανικές βιομηχανίες να επιστρέψουν την παραγωγή στις ΗΠΑ , διέταξε τις αμερικανικές εταιρείες διανομής να σταματήσουν κάθε παράδοση του παυσίπονου Fentanyl που παράγεται στην Κίνα και κατηγόρησε το Πεκίνο πως αποκόμισε τρισεκατομμύρια δολάρια κλέβοντας αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία. Δεν παρέλειψε φυσικά να εκτοξεύσει και τα βέλη του στον Πρόεδρο της Fed για την ατολμία του να είναι πιο συγκεκριμένος στις δηλώσεις του στο Jackson Hole.

Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σημερινής ζημιάς αναμένεται να έχουμε τόσο στις ανακοινώσεις αργά το βράδυ που έχει προιοωνίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, όσο και κατά τη διάρκεια της συνόδου των G7, στην οποία ήδη προσέρχεται φορτισμένος, μιας και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει προτάξει τη συμφωνία για τη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών, σε βασικό θέμα της συνόδου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί τον συγκεκριμένο φόρο ως «μία απότομη απόκλιση» από τους καθιερωμένους φορολογικούς κανόνες, με εμφανή στόχο συγκεκριμένες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η ειδησιογραφία που θα συνοδεύσει τις αγορές τη Δευτέρα, που είναι η τελευταία μέρα των εργασιών της συνόδου, αλλά και η μέρα που ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πιθανότατα ν' αναλάβει δράση σε σχέση με τ'αντίποινα στη Γαλλία.

Πολλά σύννεφα και πάλι πάνω από τον ουρανό των αγορών.

*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.