Άνοιξε η πλατφόρμα των 120 δόσεων για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους

Άνοιξε η πλατφόρμα των 120 δόσεων για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Άνοιξε σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, για χρέη έως 50.000 ευρώ και η οποία αφορά τόσο χρέη προς τα Ταμεία, όσο και προς την Εφορία. Στη ρύθμιση μπορούν να δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί και σταδιακά οι αγρότες. Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνει σε δύο στάδια:

1. Από σήμερα, η πλατφόρμα ανοίγει για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που προαναφέρθηκαν, ενώ

2. στις αρχές Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους αγρότες.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα. Επίσης εντάσσονται οι αγρότες οι οποίοι δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία, εφόσον δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, έχουν κάνει έναρξη εργασιών και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι αγρότες που είναι υποχρεωμένοι σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων εντάσσονται υπό την προϋπόθεση ότι είναι φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Εφόσον λοιπόν πληρούν και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις ένταξης, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ύψους έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο καθώς και έως 50.000 ευρώ προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και τη 31η Δεκεμβρίου 2016 εφόσον:

- Έχουν κάνει έναρξη εργασιών

- Έχουν φορολογική κατοικία την Ελλάδα

- Έχουν σε μία από τις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης:

α) Θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα

β) Θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση για οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα