Ανοίγει την 1η Ιουλίου η πλατφόρμα για την προστασία της α' κατοικίας

Ανοίγει την 1η Ιουλίου η πλατφόρμα για την προστασία της α' κατοικίας

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να παραμείνει ανοιχτή για το υπόλοιπο του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν με αποτέλεσμα η πλατφόρμα εκτιμάται πως θα μπορεί από την έναρξη της λειτουργίας της να εξυπηρετήσει τα αιτήματα για προστασία.

Η πλατφόρμα αναμένεται να δεχθεί συνολικά περί τα 180.000 αιτήματα από δανειολήπτες που θέλουν να εντάξουν την πρώτη κατοικία σε καθεστώς προστασίας, μετά την αλλαγή του σχετικού νόμου και το τέλος του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι ίδιες εκτιμήσεις τοποθετούν στις 50.000 τον αριθμό των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία και αναμένεται να επιδιώξουν να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου πλαισίου.

Με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας σηματοδοτείται η απαρχή μιας νέας εποχής καθώς το νέο πλαίσιο είναι σαφώς πιο σφιχτό και αυστηρό με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να κληθούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό με τις τράπεζες αν δεν θέλουν να δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Αρμοδίως σημειώνεται ότι στην «ομπρέλα» του νέου πλαισίου θα μπορούσαν ενταχθούν συνολικά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος, ήτοι τα 8 δισ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά.