Ανοίγει ο δρόμος στην οικονομική οδήγηση με φυσικό αέριο

Ανοίγει ο δρόμος στην οικονομική οδήγηση με φυσικό αέριο

To φυσικό αέριο «ανοίγει το δρόμο» στην οικονομική οδήγηση με περαιτέρω μειώσεις στην τιμή καυσίμου. Αυτή την εβδομάδα οι οδηγοί που κινούνται με οχήματα που καίνε φυσικό αέριο πληρώνουν 5% λιγότερο σε σχέση με πριν, ενώ αναμένονται περαιτέρω μειώσεις. Η ΔΕΠΑ εξακολουθεί να εφαρμόζει στρατηγική μείωσης των τιμών προσφέροντας ένα οικολογικό καύσιμο που αποτελεί την εναλλακτική λύση για ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγούς. Το φυσικό αέριο διαφέρει από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα καθώς είναι φθηνότερο και η καύση του εκπέμπει σημαντικά λιγότερους ρύπους. Σημαντικές είναι οι διαφορές που έχει το καύσιμο και με το υγραέριο.

Το φυσικό αέριο ή CNG (Compressed Natural Gas), όπως υποδηλώνει και η ονομασία του προέρχεται από την φύση και εξάγεται από γεωτρήσεις, σε αντίθεση με το LPG που είναι παράγωγο του πετρελαίου. Αντίθετα, το υγραέριο, ή LPG (Liquefield Petroleum Gas) παράγεται από το πετρέλαιο κατά τη βιομηχανική επεξεργασία διύλισής του και αποτελείται κυρίως από προπάνιο. 

Ως προς την απόδοση του καυσίμου ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα. Ενεργειακά ισοδυναμεί με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου.

Ακόμη, το φυσικό αέριο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα, δεν είναι τοξικό και διαχέεται γρήγορα. Θεωρείται από τα ασφαλέστερα καύσιμα κίνησης που χρησιμοποιούνται σήμερα στις μεταφορές. Έχει υψηλότερη θερμοκρασία ανάφλεξης συγκριτικά με τη βενζίνη και το πετρέλαιο, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες τυχαίας ανάφλεξης.

Το φυσικό αέριο δεν έχει σχέση με το υγραέριο

Συγκεκριμένα, από τεχνικής πλευράς, το φυσικό αέριο έχει υψηλό αντικροτικό βαθμό με 130 οκτάνια, γεγονός που αποκλείει τις αυταναφλέξεις και το κατατάσσει ως το ασφαλέστερο καύσιμο κίνησης. Οι δεξαμενές αποθήκευσής του, κατασκευάζονται κάτω από τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και υπόκεινται σε ενδελεχείς ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ισχύουσα νομοθεσία απαιτεί την ειδική έγκριση -τύπου R110-, για οποιοδήποτε σύστημα κίνησης με φυσικό αέριο τοποθετείται σε όχημα, διασφαλίζοντας έτσι τις μέγιστες εγγυήσεις ασφάλειας».

H τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG.


Νέα πρατήρια φυσικού αερίου στις ελληνικές πόλεις

Η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης μέσω των πρατηρίων Fisikon,  από τα οποία ανεφοδιάζονται  ΙΧ, επαγγελματικά οχήματα και ταξί, λεωφορεία και απορριμματοφόρα που καίνε φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα φυσικού αερίου ή διπλού καυσίμου λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο και τη Λαμία.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, σημεία ανεφοδιασμού υπάρχουν τέσσερα πρατήρια στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Κηφισιά (Λεωφόρος Κηφισίας 264), τη Νέα Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης - ρεύμα προς Λαμία), την Ανθούσα (1ο χλμ Λεωφόρου Ανθούσας) και τα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, λειτουργούν δύο πρατήριαστη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128) και στη Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), ένα πρατήριο στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), ένα στη Λαμία (6ο ΧΛΜ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας), ένα στη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας) και ένα στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202).