Ανοίγει ο δρόμος για Νηρέα – Σελόντα, μετά την έγκριση της Κομισιόν

Ανοίγει ο δρόμος για Νηρέα – Σελόντα, μετά την έγκριση της Κομισιόν

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει το deal της πώλησης των Νηρέα – Σελόντα στο σχήμα των Amerra και Mubadala και να ξεκινήσει η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών που θα έχει δεσπόζουσα θέση διεθνώς, ύστερα από την υπό όρους έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή το απόγευμα.

Η Επιτροπή ενέκρινε λοιπόν υπό όρους την απόκτηση των Ανδρομέδα, Νηρέα και Σελόντα από το διεθνές επενδυτικό σχήμα, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ.

Οι όροι αποτελούνται από μια δέσμη διορθωτικών μέτρων που προβλέπουν εκποίηση δραστηριοτήτων από την πλευρά των τριών ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας, δεδομένου ότι η συνένωσή τους προκαλεί επικαλύψεις, αλλά και δεσπόζουσα θέση, οπότε θα πρέπει να εκχωρήσουν ορισμένες δραστηριότητες.

Η Επιτροπή, ως όφειλε εξέτασε τις συνέπειες της προτεινόμενης πράξης στον ανταγωνισμό στις ακόλουθες αγορές, στις οποίες οι δραστηριότητες της Ανδρομέδα, του Νηρέα και της Σελόντα
αλληλεπικαλύπτονται: 1) παραγωγή και προμήθεια μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων (δηλ. τσιπούρα και λαβράκι) και 2) παραγωγή και προμήθεια μεσογειακού γόνου τσιπούρας και λαβρακιού.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων, οι εταιρείες βρίσκονταν σε στενό ανταγωνισμό μεταξύ τους, και η προτεινόμενη πράξη θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο παραγωγό τσιπούρας και λαβρακιού της Μεσογείου. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, μετά την προτεινόμενη πράξη, οι εταιρείες θα έχουν ισχυρή θέση στην αγορά της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) συνολικά.

Όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια μεσογειακού γόνου τσιπούρας και λαβρακιού, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, μετά την προτεινόμενη πράξη, οι εταιρείες θα έχουν ισχυρή θέση στην αγορά της Ελλάδας και του ΕΟΧ συνολικά. Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, μετά την προτεινόμενη πράξη, οι εταιρείες θα είναι ο μοναδικός παραγωγός γόνου που εφαρμόζει πρόγραμμα έρευνας και αναπαραγωγής τόσο για την τσιπούρα όσο και για το λαβράκι.

Τα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής είναι σημαντικά εργαλεία για τη μείωση του κόστους των εκτρεφόμενων ιχθύων και τη βελτίωση της ποιότητας των ιχθύων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες ότι η πράξη, όπως είχε κοινοποιηθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους πελάτες του τομέα των μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων, καθώς και του γόνου τσιπούρας και λαβρακιού.

Ποια διαρθρωτικά μέτρα προτείνει η Κομισιόν

Για να άρουν τις ανησυχίες της Επιτροπής, οι εταιρείες προσφέρθηκαν να αναλάβουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις:

- την εκποίηση των ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας.

- την εκποίηση των εκκολαπτηρίων που παράγουν 50 εκατομμύρια τεμάχια γόνου και τη μεταφορά στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής της Nireus και της Selonda.

Αυτές οι δεσμεύσεις εξαλείφουν πλήρως τις ανησυχίες της Επιτροπής όσον αφορά την προμήθεια εκτρεφόμενων μεσογειακών ιχθύων και μεσογειακού γόνου και διασφαλίζουν ότι η εκχωρούμενη επιχείρηση θα αποτελέσει βιώσιμο ανταγωνιστή της συγχωνευθείσας οντότητας.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη πράξη, όπως τροποποιήθηκε με τις δεσμεύσεις, δεν θα δημιουργούσε πλέον προβλήματα ανταγωνισμού στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και στον ΕΟΧ.

Η απόφαση της Επιτροπής υπόκειται στον όρο της πλήρους συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις, δηλαδή το deal θα «κλειδώσει» μόνο όταν πληρωθούν όλες οι παραπάνω δεσμεύσεις από τις εταιρείες.

Τα επόμενα βήματα

Θυμίζουμε πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν το 74,98% στη Νηρέας και το 79,61% στη Σελόντα, ενώ υπάρχει βραχνάς τραπεζικού δανεισμού περί τα 350 εκατ. ευρώ. To σχήμα Amerra Capital – Mubadala θα αναλάβει τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ έχει δεσμευτεί για αποπληρωμή δανείων 40 εκατ. ευρώ και να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ.

Όταν ολοκληρωθούν οι προσαρμογές και οι εκποιήσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, το σχήμα Amerra Capital – Mubadala θα κάνει δημόσιες προτάσεις και θα βγάλει από το ταμπλό του Χ.Α. τις δύο εταιρείες.

Ευκαιρία για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πρωταθλητή

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός... Εθνικού Πρωταθλητή στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών. Ένα μεγάλο ηγετικό σχήμα, ανταγωνιστικό διεθνώς, που θα μπορεί να χαράξει πολιτικές και να οριοθετήσει τιμές στα διεθνή... ύδατα, θα έχει την τεχνογνωσία να μπει σε νέα προϊόντα και γενικώς το εκτόπισμα να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

Ένα σχήμα κύρους που θα μεγεθύνει και θα ισχυροποιήσει τον κλάδο, μέσα από οικονομίες κλίμακος, τεχνογνωσία και ενοποίηση κοινών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, το νέο σχήμα που εκ των πραγμάτων θα «μετράει» διεθνώς, θα μπορεί σε 3-4 χρόνια να έχει δυνητικό ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ, με τα 400 εκατ. εξ αυτού να είναι από εξαγωγές!

Ιχθυοκαλλιέργειες: Το succes story της 30ετίας και το νέο στοίχημα

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών ήταν ένα πραγματικό succes story για περίπου τρεις δεκαετίες στη χώρα μας, καθώς οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες τα σπάνια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας έφτασαν να είναι leader παγκοσμίως σε κάποιους τομείς.

Ο κλάδος έφτασε να «κυβερνά» διεθνώς την αγορά και να οριοθετεί τις εξελίξεις, ενώ για τη χώρα ήταν ένα ισχυρό εξαγωγικό ατού, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης. Αξίζει να τονιστεί ότι η καλλιέργεια τσιπούρας και λαβρακίου είχε τέτοια ανάπτυξη την 30ετία, αγγίζοντας το 2012 το 0,38% του ΑΕΠ!

Έως πριν λίγα χρόνια, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είχαν το μεγαλύτερο εξαγωγικό προσανατολισμό στο χώρο των τροφίμων με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ! Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα και η κατάσταση στον κλάδο είναι γνωστή. Λόγω του πρότερου υπερδανεισμού στον οποίο αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες πέρασαν προ διετίας στα χέρια των τραπεζών.

Ποιο είναι το Amerra Capital και το Mubadala

Η Amerra Capital είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων που προσφέρει στρατηγικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις της Αγροτικής Οικονομίας στην Ευρώπη και την Αμερική. Διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο, τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε όλο τον αγροδιατροφικό τομέα.

Υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμο θεσμικό κεφάλαιο με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 2 δισ. δολαρίων, ενώ από την ίδρυσή το 2009 έως σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 3,5 δισ. δολάρια.

Η Mubadala, με κύριο μέτοχο την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι, επενδύει παγκοσμίως και διαχειρίζεται ενεργά ένα πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο άνω των 120 δισ. δολαρίων. Επενδύει και δραστηριοποιείται σε τέσσερις ηπείρους και σε αρκετά ετερόκλητους τομείς όπως αεροδιαστημική, επικοινωνίες, τα μέταλλα, εξορύξεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πετρέλαιο, αέριο, υγεία, ακίνητα, υπηρεσίες άμυνας, τεχνολογία φαρμάκων, αγροτοβιομηχανία κ.α.