Άνοιξε ο δρόμος για αναδρομικά στους συνταξιούχους

Άνοιξε ο δρόμος για αναδρομικά στους συνταξιούχους

Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα με τα αναδρομικά των συντάξεων, φέρνουν έγγραφο και αποφάσεις δικαστηρίων που αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ, με τη σφραγίδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς οι συνταξιούχοι όχι μόνο έχουν δικαιωθεί αλλά και έχουν λάβει τα χρήματα που τους επιδικάστηκαν.

Την απόφαση καταρχάς, έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς

Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Σκάι δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους, ωστόσο προκύπτουν δύο νέα δεδομένα:

Πρώτον, το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

Δεύτερον, για την αγωγή αυτή συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις 7 Μαΐου, και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μάλιστα, η απόφαση των συμβούλων του κράτους να δεχθούν την απόφαση του ΣτΕ και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι- ελήφθη ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έλεγε πως για τις περικοπές από το 2015 και μετά, θα υπάρξει νέα κρίση από το συμβούλιο της Επικρατείας.

Έτσι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι σαφές πως μετά την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 κύριας, επικουρικής και δώρων, τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν και να καταβάλλουν τα ποσά, που επιδικάστηκαν για το χρονικό διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2015, για το όποιο κατατέθηκε και η αγωγή.

Οι συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές και για τις περικοπές που ακολούθησαν από το 2016 και μετά, οι όποιες θα εκδικαστούν τον Ιανουάριο του 2019.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στον ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι η γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θεωρεί πως δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών μετά την πρώτη Ιουνίου του 2015, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πανελλαδικού Συλλόγου Συνταξιούχων Κώστας Πράπας υποστήριξε στον ΣΚΑΙ ότι τα δυο μελή του Συλλόγου πρωτόδικα δικαιώθηκαν και μάλιστα πήραν τα χρήματα τους εντόκως. Δεν ασκήθηκε καμία έφεση και μάλιστα αυτές τις μέρες πήραν τα χρήματα για 6 μήνες από Ιούνιο 2015 μέχρι Δεκέμβριο του 2015.

«Ουδέν σχόλιον, πρώτα θα μελετήσουμε την απόφαση», ήταν η απάντηση που έδωσαν στον ΣΚΑΙ πηγές του υπουργείου Εργασίας.