Άνοδος για τον δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία

Άνοδος για τον δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία

 

Άνοδο κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Νοέμβριο μετά από επτά συνεχείς μήνες υποχώρησης, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW, ανακόπτοντας την πτωτική τάση παρά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Παρασκευής στο Παρίσι που αποτυπώνονται μόνο μερικώς στην έρευνα.

Στην έρευνα του ZEW συμμετείχαν 225 αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές, 40 εκ των οποίων απάντησαν στην έρευνα από το Σάββατο και μετά, αφού είχαν γίνει δηλαδή οι επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 129 άτομα.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος ανήλθε στις 10,4 μονάδες από τις 1,9 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 6,0 μονάδες.

«Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία βελτιώνονται προς το τέλος του έτους. Η οικονομική απαισιοδοξία φαίνεται να μην έχει αυξηθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι», ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του ινστιτούτου Κλέμενς Φούεστ.

"Το σημερινό υψηλό επίπεδο κατανάλωσης στη Γερμανία, η πρόσφατη υποχώρηση του ευρώ και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στις ΗΠΑ πιθανόν να ενισχύσουν την εύρωστη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας", πρόσθεσε ο Φούεστ.

Ο δείκτης, ωστόσο, των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 54,4 μονάδες από τις 55,2 τον Οκτώβριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 55,0.

Πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ