Άνω του 1 δισ. ευρώ τα φετινά κέρδη για τα ΕΛΠΕ

Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου 2018, 13:28
-A +A
Άνω του 1 δισ. ευρώ τα φετινά κέρδη για τα ΕΛΠΕ

Την εκτίμηση ότι τα φετινά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των Ελληνικών Πετρελαίων (EBITDA) θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το επίπεδο του 1 δισ. ευρώ, εκφράζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευστάθιος Τσοτσορός.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσοτσορός αναφέρει για τη διαδικασία πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ, ότι είναι σοβαρότατο το θέμα που δημιουργήθηκε με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που εμπόδισαν την είσοδο των υποψήφιων επενδυτών στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, επισημαίνοντας ότι αναμένονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο όμιλος θα παραμείνει στον κλάδο του φυσικού αερίου, είτε μέσω της ΔΕΠΑ είτε μέσω άλλης εταιρείας, ενώ οι συζητήσεις για την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Ωστόσο, σημειώνει πως η αγορά καυσίμων παρουσιάζει πτώση 0,9% στο επτάμηνο του 2018 και η εικόνα δεν προβλέπεται να αναστραφεί στο σύνολο του έτους.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση της Κοινοπραξίας TOTAL – ExxonMobil – ΕΛΠΕ με το Δημόσιο για τη σύμβαση μίσθωσης των δύο περιοχών Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων αναφέρει ότι είναι σε τελικό στάδιο. Έχει υποβληθεί βελτιωμένη προσφορά για την περιοχή του Ιονίου από την Κοινοπραξία Repsol – ΕΛΠΕ ενώ στον Πατραϊκό Κόλπο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2019. Αν επαληθευθούν οι γεωλογικές απόψεις εκτιμάται ότι η δομή θα περιέχει περισσότερα από 120 εκατ. απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου, σημειώνει ο ίδιος. 

Και προσθέτει πως ως τις αρχές Οκτωβρίου θα υποβληθεί στους μετόχους πρόταση για την υλοποίηση σχεδιασμού που θα διασφαλίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΕΛΠΕ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ενόψει της ΔΕΘ, επισημαίνει την ανάγκη παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε παραγωγική ανασυγκρότηση, επενδύσεις και ενεργό συμμετοχή της χώρας στο σύγχρονο παγκόσμιο παραγωγικό σύστημα.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα