Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τον κίνδυνο ύφεσης στην Ιταλία

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τον κίνδυνο ύφεσης στην Ιταλία

«Λεπτή» χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, ενώ τόνισε ότι πρέπει να παρακολουθείται στενά, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για την απειλή ύφεσης στη χώρα καθώς και για τα «σύννεφα» στη οικονομία της Γερμανίας.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Βουκουρέστι, ο Μοσκοβισί επισήμανε ότι στοιχεία που δεν προέρχονται από την ΕΕ υποδεικνύουν πως όχι μόνο δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά απεναντίας ενδέχεται να καταγραφεί ύφεση στην Ιταλία.

«Αυτά είναι στοιχεία τα οποία χρειάζεται να τα παρακολουθούμε πολύ στενά», πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τις νέες οικονομικές της προβλέψεις στις 7 Μαΐου, στις οποίες θα αναγνωρίζεται ότι η σημερινή οικονομική επιβράδυνση επηρεάζει ιδιαίτερα τη Γερμανία και την Ιταλία.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για αυτή την κατάσταση, αλλά να μην είμαστε υπερβολικά κινδυνολόγοι», συνέχισε.

Ανησυχίες εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος μίλησε ανοικτά για ύφεση στην Ιταλία, προσερχόμενος στο Eurogroup, λέγοντας μάλιστα ότι το μέλλον της ευρωζώνης διακυβεύεται, εάν δεν συμφωνηθούν γρήγορα μεταρρυθμίσεις για να μειωθούν οι αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών της.

Brain drain

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, θα συζητηθεί επίσης μια μελέτη του ινστιτούτου CEPS που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η οποία εγείρει νέες ανησυχίες για το χρέος της Ιταλίας σε σχέση με την αυξανόμενη μετανάστευση εργαζομένων προς άλλες χώρες.

Η μελέτη, την οποία είδε το Reuters, αναφέρει ότι η Ιταλία βιώνει ένα «ξεκάθαρο brain drain», καθώς χιλιάδες ειδικευμένοι εργαζόμενοι έφυγαν από τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού της Ιταλίας κατά περισσότερο από 10%, σύμφωνα με το έγγραφο. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τη βιωσιμότητα του υψηλού χρέους της χώρας, που βρίσκεται στο 130% του ΑΕΠ, καθώς θα συμβάλει στη γήρανση του πληθυσμού και στο υψηλότερο κόστος για συντάξεις, καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.

Διαβάστε ακόμα:

- Ιταλία: Κόβει στο 0,1% την πρόβλεψη ανάπτυξης και ανεβάζει το έλλειμμα στο 2,3%