Ανησυχία στα κοινοβούλια της Ευρωζώνης για τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα

Ανησυχία στα κοινοβούλια της Ευρωζώνης για τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάποια κοινοβούλια της Ευρωζώνης να μην εγκρίνουν την μερική πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ που σχεδιάζει η κυβέρνηση (3,7 δισ. ευρώ) εκφράζοντας την ανησυχία που διαμορφώνεται για το ενδεχόμενο να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει το καλοκαίρι του 2018.

«Υπάρχει ανησυχία για αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ανησυχία για το αν οι Έλληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ένα κομμάτι του ταμειακού αποθέματος ως εγγύηση τα για μελλοντικά πλεονάσματα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε προβληματισμό.

«Είμαι σε σύγχυση και οι θεσμοί το ίδιο, αλλά αναμένω την έκθεση των θεσμών», είπε, προσθέτοντας όμως ότι αυτό που αναμένει να τονίζεται στη συγκεκριμένη έκθεση είναι ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι στόχοι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να τηρηθούν.

Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ζήτημα να συζητηθεί και υπουργοί να θέσουν ερωτήματα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις παροχές που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά το σχέδιο παροχών και φοροελαφρύνσεων που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα,  ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι όταν διάβασε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα μπερδεύτηκε.