Ανελκυστήρες: Ανάπτυξη και είσοδο σε νέες αγορές ετοιμάζουν οι μεγάλοι του κλάδου

Ανελκυστήρες: Ανάπτυξη και είσοδο σε νέες αγορές ετοιμάζουν οι μεγάλοι του κλάδου

Mε την κατασκευαστική αγορά να έχει «παγώσει» εξαιτίας του κορονοϊού, καθώς πολλά projects αναβάλλονται και παρατηρείται διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, η λογική εξέλιξη θα ήταν οι εγχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κατασκευής και εμπορίας ανελκυστήρων να καταγράψουν σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά τους μεγέθη .

Ωστόσο, Doppler, Valsamidis και Otis όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία το 2020, αλλά ορισμένες εξ’αυτών κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων. Το «αντίδοτο» στην πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τα έργα που «έτρεξαν» κανονικά το 2020, η συντήρηση των ήδη πραγματοποιηθέντων projects και το υψηλό ανεκτέλεστο. Το 2021 για τις εταιρείες ξεκινά με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς υπάρχει η εικόνα πως μεσοπρόθεσμα η κατασκευαστική αγορά θα αναθερμανθει. Αιτίες είναι η υποχώρηση του κορονοϊού, καθώς συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, οι καλύτερες μέρες στον τουρισμό, συγκριτικά με το 2020, και κυρίως τα ευρωπαϊκά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε αυτές τις θετικές συγκυρίες έρχεται να προστεθεί το «ξεπάγωμα» σημαντικών κατασκευαστικών projects όπως το Μετρό και το Ελληνικό. Αυτοί είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς, της οποίας ο κύκλος εργασιών συνεχώς αυξάνεται. Μάλιστα, οι εταιρείες αναπτύσσονται και βάζουν πλώρη για νέες αγορές όπως είναι αυτές του Ισραήλ, της Αιγύπτου και των Βαλκανίων

Όπως δηλώνει η διοίκηση της εισηγμένης Doppler στο Liberal Markets «σε γενικές γραμμές και δεδομένης της κατάστασης το 2020 πήγε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε, δεδομένων των συνθηκών. Το 2021 η ανάπτυξή μας και η επέκταση σε νέες αγορές βρίσκονται στο στρατηγικό μας σχεδιασμό, και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις με εταιρείες του εξωτερικού».

H εταιρεία στα τελευταία οικονομικά της αποτελέσματα που δημοσίευσε για το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρουσιάζει ελαφρώς μειωμένο κύκλο εργασιών στα 7,34 εκατ.ευρώ, απόρροια των περιορισμένων επιπτώσεων της πανδημίας. Για το σύνολο του 2020 η εισηγμένη άγγιξε τα επίπεδα του κύκλου εργασιών του 2019, κάτι που θα ανακοινωθεί επίσημα στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 το προσεχές διάστημα. 

Από τη μεριά της η Valsamidis, όχι μόνο δεν παρουσίασε κάμψη των πωλήσεων το 2020, αλλά κατέγραψε ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της κατά 28%.  Όμως ποια είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται τους πρώτους μήνες του 2021; «Το 2021 ξεκίνησε με οιωνούς ότι θα δημιουργηθεί μια τάση ανάκαμψης, ωστόσο όλη η αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής ελέω lockdown. Ωστόσο υπάρχουν έργα που αναμένεται να τρέξουν που θα αναθερμάνουν την αγορά. Τέτοια είναι το Μετρό και το Ελληνικό, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου. Άλλωστε, μεσοπρόθεσμα η αίσθηση που έχουμε είναι πως ο κλάδος θα ανακάμψει εξαιτίας και των χρημάτων που θα διοχετευθούν στην ελληνική αγορά από το Ταμείο Ανάκαμψης», δηλώνει ο CEO της εταιρείας, Νάσος Μπίκας

Η εταιρεία που έχει 22 χρόνια ζωής συμμετέχει σε σημαντικά projects, ενώ έχει ήδη έχει τρέξει έργα όπως το River West και το Leroy Merlin στην Πειραιώς. Το υψηλό ανεκτέλεστο που διατηρεί η εταιρεία «μας δημιουργεί αισιοδοξία» σημειώνει ο κ.Μπίκας και προσθέτει πως «το 2021 υπάρχουν σκέψεις επέκτασης σε νέες αγορές όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και Βαλκανικές χώρες, ωστόσο είναι νωρίς ακόμη, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας».

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στον άλλο μεγάλο παίχτη της αγοράς, την Otis. H ελληνική εταιρεία αποτελεί θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού της Otis, με κεντρικά γραφεία στις ΗΠΑ. Ο κορονοϊός όχι μόνο δεν «φρέναρε» την πολυεθνική, αλλά υπάρχουν σημαντικά projects σε εξέλιξη. Η εταιρεία στοχεύει την έναρξη κατασκευής του έργου στο Μόντρεαλ, στην Οτάβα και στο Τορόντο του Καναδά, ένα εμβληματικό project στις εγκαταστάσεις δημόσιων μεταφορικών μέσων που περιλαμβάνει την εγκατάσταση περίπου 80 ανελκυστήρων σε 26 σταθμούς της Reseau Express Metropolitan (REM). 

Εν κατακλείδι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης της αγοράς των ανελκυστήρων που θα ακολουθηθεί από μια περίοδο ανάπτυξης των κατασκευών, άρα και των πωλήσεων των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο.