7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Ανεβάζουν ταχύτητες οι επενδύσεις σε logistics

Ανεβάζουν ταχύτητες οι επενδύσεις σε logistics

Οι χώροι αποθήκευσης και διανομής, δηλαδή τα logistics είναι από τους λιγοστούς τομείς της αγοράς ακινήτων που έλαμψαν εν μέσω πανδημίας. Η εξήγηση κρύβεται στο γεγονός ότι η έκρηξη του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου, που ήρθε για να μείνει, ανέδειξε εμφατικά τη χρησιμότητα των αποθηκών. Ιδίως αυτών που βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό, ώστε η μετακίνηση των εμπορευμάτων να γίνεται ταχύτερα και οι εταιρείες να είναι σε θέση να «στοκάρουν» για να εξυπηρετήσουν τον αυξημένο όγκο παραγγελιών.

Τελευταία «άφιξη» στην λίστα των εταιρειών που επενδύουν σε εγκαταστάσεις logistics είναι ο όμιλος Fourlis που προγραμματίζει μέχρι το 2023 να υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτω​ν.

Αλλά και η Sarmed δρομολογεί την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 20 εκατ. ευρώ, για το διπλασιασμό των διαθέσιμων στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων της, σε 200.000 τ.μ. σε χρονικό ορίζοντα ενάμιση έτους.

Στους επενδυτές σε αποθηκευτικούς χώρους ανήκει και η Jumbo, η οποία σχεδιάζει να δημιουργήσει μία τέτοιου είδους ανάπτυξη στην περιοχή Γκόριτσα της Θήβας. Το νέο logistics center της Jumbo θα περιλαμβάνει κτίριο άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η εγκατάσταση θα έχει συνολική δόμηση περίπου 16.000 τετραγωνικών μέτρων. Θα βρίσκεται στο 85ο χιλιόμετρο παράπλευρης οδού της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, με την εταιρεία να διαθέτει κεντρικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα (56ο χλμ. Αθηνών – Λαμίας).

Υπολογίζεται ακόμη ότι στο Θριάσιο τον τελευταίο ένα χρόνο κατασκευάστηκαν νέοι αποθηκευτικοί χώροι στο Θριάσιο με επιφάνεια μεγαλύτερη από 100.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ακόμη 100.000 τ.μ. θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2021.

Στην απόκτηση χώρων logistics δεν θα μπορούσαν να μην στραφούν και οι εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ενώ οι συνολικές επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΑΕΕΑΠ) τοποθετούνται σε 120 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.

H Prodea προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ πριν από δύο περίπου μήνες, πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της κτήριο logistics 12.400 τ.μ., στην περιοχή του Μαρκόπουλου, έναντι τιμήματος 10 εκατ. ευρώ. Και αναμένεται να αγοράσει δύο ακόμη τέτοιου είδους ακίνητα στον Ασπρόπυργο, έχοντας υπογράψει προσύμφωνο.

Παρά όμως, την μεγάλη στροφή στους χώρους logistics, έμπειρα στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο ​Li​beral​ Markets ότι οι προδιαγραφές των αποθηκευτικών χώρων-ακόμη και αυτών- που έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα ή κατασκευάζονται ήδη, απέχουν έτη φωτός σε σχέση με αυτές αντίστοιχων ακινήτων στην Ευρώπη.

Όπως δε αναφέρουν χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τα κτίρια γραφείων, όπου η βιωσιμότητα είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό, στα κέντρα αποθήκευσης-διανομής, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός φαίνεται ότι συχνά παραγνωρίζεται.