Ανεβάζει την τιμή της βενζίνης κατά 6.000% η Βενεζουέλα

Ανεβάζει την τιμή της βενζίνης κατά 6.000% η Βενεζουέλα

Αύξηση στις τιμές βενζίνης κατά 6.000% ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicola Maduro, ενώ πρόκειται για την πρώτη αύξηση σε διάστημα 20 ετών. Παράλληλα, η χώρα προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματος καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος, στοχεύει στην αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και της μεγαλύτερης ύφεσης που βυθίζεται η χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν μεν πολύ αλλά διασφαλίζοντας ότι και πάλι η χώρα θα έχει τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων στον κόσμο. Η τιμή της αμόλυβδης (95 οκτανίων) αυξάνεται στα 6 μπολιβάρ από τα 0,097 μπολιβάρ το λίτρο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η υποτίμηση θα βοηθήσει στη ρευστότητα της κρατικής πετρελαϊκής Petroleos de Venezuela SA, ενώ η υψηλότερη τιμή βενζίνης θα μειώσει τις δαπάνες των επιδοτήσεων. Η υποτίμηση όμως θα αναγκάσει κατά πάσα πιθανότητα την κυβέρνηση να αυξήσει το κόστος των τροφίμων - όπως το ρύζι και το ψωμί – από τα οποία εξαρτάται η σίτιση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.

“Είμαστε αντιμέτωποι με έναν εγκληματικό, χαοτικό πληθωρισμό που προκλήθηκε χρόνια πριν και πρέπει να δράσουμε με την εξουσία που μας δίνει το κράτος, ώστε να ελέγξουμε και να ρυθμίσουμε τις αγορές”, δήλωσε ο Nicola Maduro.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε και μια αύξηση 20% στον κατώτατο μισθό.

“Πρόκειται για ένα αναγκαίο μέτρο, μια απαραίτητη ενέργεια η οποία θα εξισορροπήσει τα πράγματα, και αναλαμβάνω την ευθύνη", δήλωσε ο Ν. Maduro στην πεντάωρη τηλεοπτική ομιλία του στην οποία ανακοίνωσε τα μέτρα.

Αναλυτές της Wall Street είχαν τονίσει πως η Βενεζουέλα χρειάζεται μια ισχυρή υποτίμηση του νομίσματός της, όπως επίσης και περικοπές δαπανών αλλά και αύξηση των τιμών των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική κατάρρευση.