«Ανεβάζει» ταχύτητα η γερμανική οικονομία

«Ανεβάζει» ταχύτητα η γερμανική οικονομία

Απροσδόκητη ενδυνάμωση σημείωσε τον Ιούλιο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, αποδεικνύοντας πως «τίποτε δεν μπορεί να βλάψει την οικονομία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Reuters ο αναλυτής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Klaus Wohlrabe.

«Το κλίμα μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται από ευφορία» υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ifo, Clemens Fuest και συνεχίζει: «Η ικανοποίηση των εταιρειών από την τρέχουσα επιχειρηματική τους απόδοση έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από την ενοποίηση της Γερμανίας. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές έχουν επίσης βελτιωθεί. Η γερμανική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Ifo που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος -που βασίζεται σε μηνιαία μελέτη περίπου 7.000 επιχειρήσεων- ενισχύθηκε στις 116 μονάδες από 115,2 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως οι αναλυτές του Reuters είχαν προβλέψει διαμόρφωση του δείκτη στις 114,9 μονάδες.

Τα στοιχεία, πάντως, απ'' ό,τι φαίνεται ενδυναμώνουν προεκλογικά την Angela Merkel, μόλις δύο μήνες πριν από τις επικείμενες εκλογές. Με την οικονομία να παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, οι Συντηρητικοί του κόμματός της υπόσχονται στους Γερμανούς ότι η αγορά εργασίας δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα έως το 2025.