Ανατροπή για τον ΑΔΜΗΕ

Ανατροπή για τον ΑΔΜΗΕ

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Μια νέα τροπή παίρνει η μετεξέλιξη του ΑΔΜΗΕ. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή, πρώτη, συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, στο τραπέζι υπάρχει πλέον μια διαφορετική πρόταση από ελληνικής πλευράς, που επιδιώκει να κατοχυρώσει τον έλεγχο του δημοσίου στα δίκτυα, ανοίγει, ωστόσο, το δρόμο στην είσοδο τρίτων επενδυτών.

Στην καινούρια εταιρία που θα αποσχισθεί από τον ΑΔΜΗΕ και στην οποία θα εισφερθούν τα δίκτυα, η πρόταση που συζητείται είναι να πάρει σε πρώτη φάση το ελληνικό δημόσιο το 100% των μετοχών της, αλλά με την υποχρέωση σε μια δεύτερη φάση να διασπείρει τις μετοχές του 49% είτε σε ιδιώτες επενδυτές, είτε, ακόμη, και σε ανάλογο Διαχειριστή της Μεταφοράς από το εξωτερικό.

Το δημόσιο επιδιώκει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του liberal.gr, να διακρατήσει τουλάχιστον το 51% στη νέα εταιρία, ώστε να ασκεί και το μάνατζμεντ, αλλά το ΥΠΕΝ τώρα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εισέλθουν σε αυτήν και στρατηγικοί επενδυτές. Η προοπτική να αναλάβει η ΔΕΗ το 49% στη «θυγατέρα» του ΑΔΜΗΕ, με προνομιούχες μετοχές ή και με άλλη μεθοδολογία διανομής των μετοχών της, έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι των συζητήσεων.

Από το ΥΠΕΝ μεταδίδεται ότι η πρώτη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, που έγινε χθες το απόγευμα, διεξήχθη σε καλό κλίμα. Συζητήθηκε η νέα πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ, ο τρόπος αποζημίωσης της ΔΕΗ, αλλά και το μάνατζμεντ, χωρίς, όμως, να υπάρχει κατάληξη για κανένα θέμα. Εντός της εβδομάδος και σε ημερομηνία που δεν προσδιορίσθηκε χθες, θα υπάρξει και νέα συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με το ΥΠΕΝ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να «ξεκλειδώσει» η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Το ΝΟΜΕ

Οι δημοπρασίες ενέργειας, μέσω του μοντέλου του NOME, αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το liberal.gr, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθεί αυστηρά στα προαπαιτούμενα του τρέχοντος πακέτου της δόσης, αλλά να πάρει μικρή παράταση, για το νέο έτος.

Ο λόγος έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι αποτελεί ένα σύνθετο, τεχνικά, ζήτημα, ενώ εξακολουθεί και αποτελεί αντικείμενο διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών το κόστος που θα καλύπτει η ελάχιστη τιμή προσφοράς (floor) για τις δημοπρασίες. Οι δανειστές επιμένουν ότι το floor θα πρέπει να περιλαμβάνει το μεταβλητό κόστος, με τη ΔΕΗ να ζητά το πλήρες κόστος.

Πηγές της ΔΕΗ έλεγαν στο liberal.gr ότι στην περίπτωση που επικρατήσει τελικά η πρόταση των δανειστών, τότε δεν θα υπάρχει πλέον ΔΕΗ.

Εμμέσως, πλην σαφώς, άλλωστε, στην προοπτική της ΔΕΗ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μιχ. Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, προχθές, Δευτέρα. «Αν καταρρεύσει η ΔΕΗ», είπε, «δεν θα υπάρχει κανείς να δίνει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα».

Η συναίνεση, ωστόσο, της ΔΕΗ στο ζήτημα αυτό θεωρείται κρίσιμη, καθώς αν δεν συμφωνήσει με το κόστος που θέλουν οι δανειστές, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επαναφορά του σεναρίου της «μικρής ΔΕΗ». Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο στο υπουργείο, όσο και θεσμικοί παράγοντες της αγοράς.

Χθες, πάντως, για το θέμα του NOME δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση από την πλευρά του ΥΠΕΝ, προφανώς, καθώς άμεση προτεραιότητα φαίνεται να είναι ο ΑΔΜΗΕ.