7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Ανατρεπτικό ντιλ της Deutsche Telekom με SoftBank - Αυξάνει συμμετοχή στην T-Mobile, φεύγει από Ολλανδία

Ανατρεπτικό ντιλ της Deutsche Telekom με SoftBank - Αυξάνει συμμετοχή στην T-Mobile, φεύγει από Ολλανδία
Shutterstock

Συμφωνία 7 δισ. δολ. με τον ιαπωνικό όμιλο SoftBank έκλεισε η Deutsche Telekom με ανταλλαγή μετοχών που της επιτρέπει να αυξήσει τη συμμετοχή της στην αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας T-Mobile πουλώντας παράλληλα τη θυγατρική της στην Ολλανδία, ανατροπή που ενισχύει τον υπερατλαντικό της προσανατολισμό.

Με βάση τις δύο κινήσεις που ανακοίνωσε την Τρίτη, η Deutsche Telekom, που κατέχει ποσοστό 46% στον ΟΤΕ, θα αυξήσει τη συμμετοχή της στην T-Mobile στο 48,4%.

Σε αντάλλαγμα η SoftBank θα λάβει μετρητά και ποσοστό 4,5% στην Deutsche Telekom, μετοχική συμμετοχή μετά την πώληση της θυγατρικής της στις ΗΠΑ U.S. Sprint στη T-Mobile, πέρυσι.

Το ντηλ θα φέρει την Deutsche Telekom σε απόσταση αναπνοής από πλειοψηφική ιδιοκτησία της T-Mobile που εισφέρει περίπου τα τρία πέμπτα των πωλήσεων του ομίλου και αποτελεί τον πλέον κερδοφόρο βραχίονά του.

Η Deutsche Telekom είχε δικαιώματα μέσω της εξάσκησης των οποίων θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό της στην T-Mobile πάνω από το 50%. Μπορεί επίσης να περιμένει την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών της T-Mobile, ύψους 60 δισ. δολ., τα επόμενα χρόνια.

Για τη SoftBank η συμφωνία ανταλλαγής μετοχών αντικαθιστά ένα μειοψηφικό ποσοστό σε αμερικανική επιχείρηση με μια στρατηγική συμμετοχή στην Deutsche Telekom που έχει παρουσία σε 12 ευρωπαϊκές χώρες.

Η μετοχή της Softbank, του μεγαλύτερου επενδυτή στο χώρο της τεχνολογίας μέσω του χαρτοφυλακίου Vision Fund, κέρδισε 10% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η Softbank δεσμεύτηκε ότι δεν θα πωλήσει τις μετοχές της στην Deutsche Telekom πριν το τέλος του 2024.

Η Deutsche Telekom θα πωλήσει τη θυγατρική της στην Ολλανδία T-Mobile Netherlands στους private equity επενδυτές Warburg Pincus και Apax για 6,1 δισ. δολ.

Επικεφαλής της ομάδας που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία στη Warburg Pincus ήταν ο Rene Obermann, ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom.

«Η ασύρματη επανάσταση μόλις άρχισε», δήλωσε ο Obermann.

Η Deutsche Telekom είχε αποκτήσει τον έλεγχο της T-Mobile Netherlands από τη σουηδική Tele2 το 2018 αλλά ποτέ δεν θεώρησε την ολλανδική εταιρεία που κατατάσσεται τρίτη πίσω από την KPN και τη Vodafone Ziggo ως κύριο asset.

Θα επενδύσει μέρος των 3,8 δισ. ευρώ που θα εισπράξει από την πώληση για να αυξήσει το ποσοστό της στην αμερικανική T-Mobile. H σουηδική Tele2 που είχε κρατήσει ποσοστό 25% στην T-Mobile Netherlands επίσης ρευστοποίησε την εναπομείνουσα συμμετοχή της.

Με το φορτίο χρέους της Deutsche Telekom να έχει φτάσει σχεδόν τα 130 δισ. ευρώ, τα περιθώρια περαιτέρω μόχλευσης περιόριζαν τη δυνατότητά της να πληρώσει μόνο μετρητά για να αποκτήσει πλειοψηφικό έλεγχο στην T-Mobile στις ΗΠΑ.

Με βάση τη συμφωνία ανταλλαγής μετοχών θα εκδώσει 225 εκατ. νέες μετοχές στα 20 ευρώ, 12% πάνω από την τιμή της μετοχής της στην αγορά, που θα δοθούν στη SoftBank.

Σε αντάλλαγμα, η SoftBank θα πωλήσει 45 εκατ. μετοχές της αμερικανικής T-Mobile στην Deutsche Telekom με μέση τιμή τα 118 δολ. ανά μετοχή.

Ο γερμανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών θα αγοράσει ένα πρόσθετο πακέτο 20 εκατ. μετοχών της T-Mobile από τη SoftBank με μέρος των μετρητών, 2,4 δισ. δολ., που εισέπραξε από την πώληση της ολλανδικής εταιρείας.

Ο μέση τιμή της όλης συμφωνίας που περιλαμβάνει το πριμ της ανταλλαγής μετοχών και την επανεπένδυση των μετρητών διαμορφώνεται στα 109 δολ. ανά μετοχή.