Ανάσταση εντός των τειχών αλλά... εκτός των σπιτιών

Ανάσταση εντός των τειχών αλλά... εκτός των σπιτιών

Με τη χώρα να βρίσκεται σε καραντίνα, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αυξάνεται και την οικονομία να βρίσκεται σε «γύψο» η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό παραγόντων που ίσως οδηγήσουν στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Τα κορονοπάρτι στις περιοχές των αστικών κέντρων και η έκρηξη των κρατήσεων για βραχυχρόνιες μισθώσεις που παρατηρείται εντός της Αττικής για την περίοδο του Πάσχα αποτελούν παράγοντες αποσταθεροποίησης της πολιτικής για μετριασμό των κρουσμάτων.

Η κοινωνία φαίνεται πως έχει «κουραστεί» με τους πολίτες όλων των κατηγοριών και ηλικιών να αναζητούν μια αλλαγή στην καθημερινότητά τους, μια καθημερινότητα που τους «έκλεψε» η πανδημία.

Σε αυτό το πλαίσιο και με την κυβέρνηση να μην έχει ακόμη αποσαφηνίσει αν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τις ημέρες του Πάσχα εκτός Αττικής, παρατηρείται το εξής παράδοξο: Οι Αθηναίοι ετοιμάζονται για Ανάσταση εντός των τειχών.

Πληρότητες μέχρι και 95%

«Οι πληρότητες αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 95%. Όσο περίεργο και να ακούγεται υπάρχουν κρατήσεις από τη Γλυφάδα, τη Βούλα, το Σούνιο έως το…Μοναστηράκι.

Κατά μέσο όρο για το σύνολο της Αττικής οι πληρότητες των ακινήτων που διαχειριζόμαστε αγγίζει το 70%. Έχουν κουραστεί οι πολίτες και ζητούν αλλαγή παραστάσεων ενόψει Πάσχα, ενώ ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται αύξηση των κρατήσεων ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο.

Υπάρχουν επίσης Αθηναίοι που απλώς αλλάζουν περιοχές. Είναι μια τάση που τη ζήσαμε και τα περασμένα Χριστούγεννα αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε έκρηξη της ζήτησης, καθώς δεν υπάρχουν κενές ημέρες στα ακίνητα», δηλώνει στο Liberal Markets ο Δημήτρης Ρίζος, ιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Homm.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εταιρεία διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων, Home Plus. «Η πληρότητα ενόψει Πάσχα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 60% και αφορά στις περιοχές του Νέου Κόσμου, στο Σούνιο, τη Βούλα, τη Γλυφάδα και την Παλαιά Φωκαία» σημειώνει η Ιωάννα Μιχάλη, υπεύθυνη κρατήσεων της Home Plus και προσθέτει υπογραμμίζοντας πως «σε περίπτωση που απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός νομού τότε θα έχουμε και πολλές κρατήσεις «last minute» (τελευταίας στιγμής).

Tέλος, η Δώρα Δήμου, πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού AirBnb υπογραμμίζει πως γενικότερα παρατηρείται μια αύξηση των κρατήσεων σε παραθαλάσσιους προορισμούς εντός της Αττικής. Στην περίπτωση που απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός νομού οι κρατήσεις θα εκτοξευθούν.

Την ίδια στιγμή που παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στο επίπεδο των κρατήσεων οι τιμές έχουν ανέβει στις περιοχές ενδιαφέροντος. Οι παραθαλάσσιες περιοχές και τα Νότια προάστια των Αθηνών καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις και ακολουθούν οι περιοχές του ιστορικού κέντρου.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι Αθηναίοι είναι έτοιμοι να κάνουν την μεγάλη...έξοδο από τη γειτονιά και να κάνουν τις διακοπές του Πάσχα εντός της Αττικής, στην περίπτωση που απαγορευθούν οι περιφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό και το Πάσχα στο χωριό δεν πραγματοποιηθεί.