Επέστρεψε στην ανάπτυξη η βρετανική οικονομία τον Μάιο

Επέστρεψε στην ανάπτυξη η βρετανική οικονομία τον Μάιο

Ανάπτυξη σημείωσε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο, με υψηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, χάρη στην αναζωογόνηση της παραγωγής αυτοκινήτων μετά από το κλείσιμο εργοστασίων τον Απρίλιο.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η οικονομία αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Μάιο αφού είχε συρρικνωθεί τον Απρίλιο.

«Η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Μάιο, μετά την πτώση που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη ανάκαμψη της παραγωγής αυτοκινήτων», δήλωσε συγκεκριμένα ο στατιστικός της ONS Rob Kent-Smith.

Η ανάκαμψη αποδίδεται κυρίως στις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες έφεραν τα εργοστάσιά τους ξανά σε λειτουργία μετά από την κατάσταση αδράνειας στην οποία τα είχαν θέσει τον Απρίλιο, σε περίπτωση που το Brexit επηρέαζε τις προμήθειες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, υπό τον φόβο των εμπορικών εντάσεων καθώς και της αβεβαιότητας του Brexit, προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομική παραγωγή θα καταρρεύσει έως τον Ιούνιο, μετά την αύξηση κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Επιχειρηματικές έρευνες την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο χάθηκε δυναμικά τον Ιούνιο και ενδέχεται να μειωθεί ακόμη και το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, τα στοιχεία της Τετάρτης υποδηλώνουν ότι η οικονομία ενδέχεται να είναι σε καλό δρόμο ώστε να σημειώσει μικρή αύξηση το δεύτερο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η ανάπτυξη μόνο τον Μάιο ανήλθε στο 1,5%, ισχυρότερη από τη μέση πρόβλεψη της δημοσκόπησης για 1,3%.