Αναμένεται έγκριση της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Αναμένεται έγκριση της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Ανοίγει ο δρόμος και επίσημα για την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), καθώς το Eurogroup της Τετάρτης αναμένεται να δώσει τη σχετική έγκριση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που είχε διαφανεί κατά την τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο εισηγήθηκε την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Η εκταμίευση των ANFA και SMP αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πιθανώς πριν από το τέλος του έτους.

Με την εξέλιξη αυτή, το βάρος θα μετατοπιστεί στη αξιοποίηση του συγκεκριμένου ποσού, καθώς η ελληνική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του προηγούμενου Euroworking Group έθεσε ζήτημα αντί για την αποπληρωμή του χρέους τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για επενδυτικά σχέδια.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το θέμα αυτό δεν θα εξεταστεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, αλλά τον επόμενο χρόνο.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η 4η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, η μεταπρογραμματική εποπτεία της Κύπρου και της Ισπανίας, τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης και οι προοπτικές της Ευρωζώνης.