Aνακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτων: Κίνητρο για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς

Aνακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτων: Κίνητρο για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς

Το κόστος των μπαταριών για τα ηλεκτρικά οχήματα μειώνεται σημαντικά χρόνο με τον χρόνο. Οι εκθέσεις της βιομηχανίας δείχνουν ότι το 2019 το κόστος για την κατασκευή μπαταρίας μιας κιλοβατώρας ήταν κατά μέσο όρο 156 δολάρια, όταν το 2010 στοίχιζε περίπου 1.100 δολάρια.

Σήμερα, ο μέσος όρος της χωρητικότητας των μπαταριών στα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα βρίσκεται στα 44 kWh, από τα 37 kWh που ήταν το 2018, ενώ πλέον πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν μπαταρίες που βρίσκονται κοντά σε χωρητικότητες των 50-70 kWh. Αυτό έχει ως συνέπεια την μεγάλη αύξηση της αυτονομίας και παράλληλα την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που γίνονται πιο προσιτά λόγω μεγαλύτερης αυτονομίας.

Ενώ η τεχνολογία των μπαταριών Li-ion έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο κατά την τελευταία δεκαετία όσον αφορά την ενεργειακή πυκνότητα, το κόστος και η διάρκεια ζωής του κύκλου αναμένεται και αυτή σύντομα να σημειώσει σημαντική βελτίωση. Η επόμενη γενιά μπαταριών ιόντων λιθίου που θα εισέλθει στην αγορά τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, είναι πιθανό να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο και να φέρει τεχνολογίες που θα επιτρέπουν χωρητικότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Με βάση τα σενάρια της βιομηχανίας, εκτιμάται ότι το 2030 θα υπάρξει απόσυρση 100-120 GWh μπαταριών αυτοκινήτων, ένας όγκος περίπου ισοδύναμος με την τρέχουσα ετήσια παραγωγή μπαταριών. Χωρίς αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων όγκων, αυτό μπορεί να καταστεί σημαντική περιβαλλοντική ευθύνη. Όμως οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες αυτοκινήτων με σωστή διαχείριση μπορούν να διοχετευτούν μέσω της ανακύκλωσης στη επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών. Η επαναχρησιμοποίηση μπαταριών, οι στάσιμες εφαρμογές αποθήκευσης για υπηρεσίες σε φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικών δικτύων, ηλεκτρικών βοηθημάτων και εμπορικών ή οικιακών πελατών μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των μπαταριών που δεν είναι πλέον κατάλληλες για εφαρμογές στα αυτοκίνητα. Η παράταση της ωφέλιμης ζωής αυτών των μπαταριών μπορεί να συμβάλει στον εκτοπισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των εκπομπών και του κόστους κατασκευής νέων μπαταριών για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών. Σήμερα υπάρχει μικρή εμπειρία από αυτήν την αναδυόμενη αγορά. Όμως οι προκλήσεις της επαναχρησιμοποίησης των μπαταριών αυτοκινήτων θα μπορεί να μειώσει το κόστος κατασκευής νέων μπαταριών.

Καθώς αυξάνεται ο όγκος των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα, η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής βιομηχανίας ανακύκλωσης θα είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα των μπαταριών ιόντων λιθίου. Με την ανάκτηση κρίσιμων υλικών- στοιχείων της μπαταρίας, ένα ισχυρό σύστημα ανακύκλωσης θα μείωνε τη ζήτηση για πρώτες ύλες, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τις αρνητικές τοπικές επιπτώσεις από την εξόρυξη μεταλλευμάτων. Επιπλέον, η εγχώρια ανακύκλωση θα επιτρέψει στις χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από εισαγωγές υλικών πρώτων υλών για την κατασκευή μπαταριών. Μέχρι στιγμής, η οικονομική βιωσιμότητα και τα κίνητρα στην αγορά για ανακύκλωση λόγω των μικρών όγκων είναι μικρά, που όμως θα αυξάνονται όσο θα αυξάνεται η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτή θα μεγαλώνει και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της περιβαλλοντολογικής συνείδησης, ενθαρρύνοντας την ανακύκλωση μακροπρόθεσμα και κατευθύνοντας ανάλογες πολιτικές ανακύκλωσης.