ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2015η
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Ανακατατάξεις στη γαλακτοβιομηχανία φέρνει το deal CVC –ΔΩΔΩΝΗ 

Τα μερίδια, οι πρωταγωνιστές και οι επόμενες κινήσεις

Ανακατατάξεις στη γαλακτοβιομηχανία φέρνει το deal CVC –ΔΩΔΩΝΗ 

Εξαγορές, συνεργασίες και κυοφορούμενα νέα deal έχει η ατζέντα στο κλάδο των γαλακτοκομικών με την CVC να πατάει επί της ουσίας το κουμπί για την έναρξη των διεργασιών στον κλάδο με τη χθεσινή ανακοίνωση για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στη ΔΩΔΩΝΗ. Έπαθλο στον νέο πόλεμο στα γαλακτοκομικά είναι η αύξηση μεριδίων σε μια αγορά που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το 1,6 δισ. αφορά τις πωλήσεις των σουπερμάρκετ, με το τυρί να εκπροσωπεί περίπου το 51% του συνόλου, το γάλα το 25%, το γιαούρτι το 17%, τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη  το 3%, και το βούτυρο με τις κρέμες γάλακτος  να μοιράζονται το υπόλοιπο 4%.

Η χθεσινή μέρα περιείχε δυο ειδήσεις από την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα και να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις σε έναν κλάδο που παρά την πανδημία και το κλειστό κανάλι της Horeca έχει θετικό απολογισμό.

 Η επιστροφή δε στην κανονικότητα και η επανέναρξη της Horeca σε συνδυασμό  με την έμφαση στην εξωστρέφεια από τις μεγάλες βιομηχανίες μπορεί να σημάνει έναν νέο ανοδικό κύκλο.

Η είδηση ολοκλήρωσης του deal μεταξύ CVC Partners  και γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων στον κλάδο σε ευρύτερο επίπεδο καθώς πλέον δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, η ΔΕΛΤΑ μέσω της Vivartia και η ΔΩΔΩΝΗ αποκτούν κοινό βασικό μέτοχο. Έναν μέτοχο ισχυρό με ρευστότητα αλλά και δεδηλωμένη θέληση να προχωρήσει σε νέες τοποθετήσεις στην ευρύτερη αγορά των τροφίμων.

Η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί, αν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών,  α ενισχύσει σημαντικά τη θυγατρική της Vivartia που πρόσφατα απέκτησε το CVC ειδικά στα τυροκομικά όπου η ΔΩΔΩΝΗ έχει μεγάλα μερίδια αγορά και κυρίως στη φέτα παρουσιάζει και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε μεγάλες διεθνείς αγορές. Η ΔΩΔΩΝΗ, διαθέτει θυγατρικές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία αλλά και Κύπρο, όπου έχει παραγωγική μονάδα. 

Είναι σαφές ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει κανείς προβλέψεις για το ποιες θα είναι οι κινήσεις της CVC σε σχέση με τη ΔΩΔΩΝΗ αλλά και το αν θα υπάρξει σύζευξη των δύο γαλακτοβιομηχανιών, καθώς στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί και το 43,2% η Μεβγάλ που κατέχει η Vivartia, εταιρεία που με κύκλο εργασιών 114 εκατ. ευρώ το 2019 κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Ωστόσο, η εξαγορά από μόνη της από έναν τόσο ισχυρό παίκτη δείχνει ότι ο κλάδος έχει ενδιαφέρον, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σε συνέχεια του deal CVC και Δωδώνης μπορεί να ακολουθήσει και προσέγγιση με την Κολιός που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μετά τη Δωδώνη στον κλάδο τυροκομικών προϊόντων, με τζίρο 97,6 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη η είδηση της συμφωνίας μεταξύ Danone και ΔΕΛΤΑ με την ελληνική εταιρεία να αναλαμβάνει την παραγωγή του στραγγιστού Activia στην Ελλάδα, έρχεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της γαλακτοβιομηχανίας που χαράσσει η νέα ηγεσία του ομίλου Vivartia σε συνέχεια της εξαγοράς από τη CVC Capital Partners.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική παράμετρος στην πορεία του κλάδου και στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει και η  Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος), που αποτελεί τη μεγαλύτερη εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, με 11 θυγατρικές.

Η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ το 2021 και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την είσοδο στο Χρηματιστήριο με κύκλο εργασιών για το 2020 που έφθασε τα 404 εκατ. ευρώ και EBITDA 52 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως πηγές της αγοράς φέρουν και άλλα επενδυτικά κεφάλαια να έχουν στραμμένο το βλέμμα στον κλάδο διαμορφώνοντας ένα πεδίο που θα τροφοδοτεί την αγορά με ειδήσεις το επόμενο διάστημα.