Ανάκαμψη στα ομόλογα διεθνώς – Σε χαμηλό έτους το ελληνικό 10ετές

Ανάκαμψη στα ομόλογα διεθνώς – Σε χαμηλό έτους το ελληνικό 10ετές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέα αποκλιμάκωση καταγράφεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, επιβεβαιώνοντας τη μείωση του ρίσκου χώρας, ενώ ευρύτερα διεθνώς το κρεσέντο ζήτησης για ομόλογα είναι πολύ έντονο.

Πιο αναλυτικά, σήμερα το 10ετές έχει κατέλθει στο 3,71% υποχωρώντας κατά 0,43%, διευκολύνοντας τους διαφαινόμενους σχεδιασμούς για έξοδο στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου από τη χώρα. Πρόκειται για τη δεύτερη έξοδο μετά την έκδοση πρόσφατα του 5ετούς, αλλά για την πρώτη σε επίπεδο 10ετούς μετά από δέκα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως γενικευμένη αποκλιμάκωση καταγράφεται και διεθνώς, καθώς οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων κινούνταν κοντά στο χαμηλό επίπεδο δυόμισι και πλέον ετών. Είναι σαφές ότι η πρόοδος στις εμπορικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η εν γένει βελτίωση του κλίματος, στηρίζει και ενθαρρύνει τη ζήτηση για στοιχεία ενεργητικού με μεγαλύτερο ρίσκο.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι κοινοπρακτικές εκδόσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης ήταν εξαιρετικά επιτυχείς φέτος και σε αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση η χθεσινή έκδοση ισπανικών 15ετών τίτλων ύψους 5 δισ. ευρώ, προσελκύοντας ζήτηση μεγαλύτερη από 44 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε μετά την πώληση στο χαμηλό επίπεδο 28 μηνών του 1,126% και διατηρήθηκε στο επίπεδο αυτό σήμερα, ωθώντας χαμηλότερα και τις αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών και πορτογαλικών τίτλων.
 
Παράλληλα, σε χαμηλό περίπου 27 μηνών έχει κατέλθει και η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων, πατώντας στην ανάκαμψη της δημοτικότητας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και στη μερική μείωση της στήριξης στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».