Αναβολή της εκδίκασης του αιτήματος έκδοσης του «Mr Bitcoin» στη Ρωσία

Αναβολή της εκδίκασης του αιτήματος έκδοσης του «Mr Bitcoin» στη Ρωσία

Για την επόμενη Δευτέρα αναβλήθηκε η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης του «Mr Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ, στη Ρωσία. Ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε πως το ζήτημα είναι πολιτικό και επικαλέστηκε καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αποφασιστεί η έκδοσή του Αλεξάντερ Βίνικ και στις ΗΠΑ αλλά η Μόσχα, που επίσης έχει υποβάλει αίτημα έκδοσης, θεωρεί ότι πρέπει να προηγηθεί. Εν τω μεταξύ, σήμερα 23 Ιουλίου, εκδικάζεται στην Θεσσαλονίκη το αίτημα από την ελληνική δικαιοσύνη για την έκδοση του «Mr Bitcoin» στη Ρωσία.

Στον απόηχο των τριγμών που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για παρεμβάσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «πιέσεις από το εξωτερικό» που επιδεινώνουν τις διμερείς σχέσεις.

Επίσης σημειώνεται ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για έκδοση του Βίνικ και ότι η ρωσική πλευρά «δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες».

Εις βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τη Γαλλία, καθώς περίπου 100 Γάλλοι πολίτες φέρονται ως θύματα της δράσης του. Οι γαλλικές Αρχές του καταλογίζουν ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins. Τον τελικό λόγο για την έκδοση του Βίνικ στη Γαλλία, θα έχει ο Αρειος Πάγος.