Αναβλήθηκε η αξιολόγηση της Ελλάδας, χωρίς εξήγηση, από τον οίκο Moody's

Αναβλήθηκε η αξιολόγηση της Ελλάδας, χωρίς εξήγηση, από τον οίκο Moody's

Ο οίκος Moody's ανέβαλε την αξιολόγηση της πιστοληπτικός ικανότητας της Ελλάδας, παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Αυγούστου προειδοποιούσε ότι η χώρα έχει ακόμα αρκετά τα προβλήματα και ίσως χάσει το έδαφος που έχει κερδίσει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το skai.gr

Ο οίκος αξιολόγησης δεν έδωσε κάποια εξήγηση για αυτή την απόφασή του. Η προηγούμενη αξιολόγηση στην κατηγορία Β3 από τον Moody"s, με θετική προοπτική, είχε πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου.

«Η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω αν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες διαρκούσαν πέρα από το τέλος του προγράμματος και απέφεραν αποτελέσματα όπως ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και ταχύτερης μείωσης του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ», ενώ στη θετική αξιολόγηση θα συνυπολογιζόταν και η ταχύτερη από την προσδοκώμενη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα.

Στον αντίποδα ο οίκος προειδοποιούσε πως η αξιολόγηση θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από πιέσεις αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και για τις οποίες έχει δεσμευτεί ή αν σημειώνονταν εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές για τον οποιονδήποτε λόγο.

Σε προηγούμενη έκθεσή του ο Οίκος  επισήμανε ότι αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα, τόνιζε η Moody''s, είναι να αποφύγει την παγίδα του Σίσυφου (του μυθικού ήρωα που ανέβαζε ένα βράχο στο βουνό αλλά κάθε βράδυ αυτός κυλούσε πίσω) και να χάσει το έδαφος που κέρδιζε.

Όπως σημείωνε η Moody'' s αν και υπάρχουν αρκετές εξωτερικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να διακόψουν την οικονομική ανάκαμψη, όπως o προστατευτισμός και εμπορικοί πόλεμοι, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυο κύρια εσωτερικά ρίσκα για τη βιώσιμη επιστροφή στις αγορές.

Πρώτον, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές, εφαρμόζοντας ότι έχει συμφωνηθεί ώστε να μην χαθεί η αξιοπιστία που δημιούργησε η ολοκλήρωση του προγράμματος.

Δεύτερον υπάρχουν πολιτικά ρίσκα. Η κυβέρνηση ίσως προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2019, ενδεχόμενο που θα εντείνει την αβεβαιότητα για το εάν η χώρα θα ενεργοποιήσει τις απαραίτητες πολιτικές για να εξασφαλίσει ότι το χρέος παραμένει βιώσιμο.