Αναβαθμίζει την ελληνική αγορά η HSBC

Αναβαθμίζει την ελληνική αγορά η HSBC

Στην αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς προχώρησε η HSBC, μία ημέρα μετά το σήμα αγοράς που έδωσε για τις ελληνικές τράπεζες, επικαλούμενη τις καλύτερες προοπτικές που ανοίγονται για το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της εκλογής μιας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης και την ενδυνάμωσης της ανάπτυξης.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει ικανοποιητικές επιδόσεις φέτος, όμως κατά την άποψή μας υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου», τονίζει η HSBC, προσθέτοντας ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά ακριβώς γιατί η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Σε συνέχεια της χθεσινής της έκθεσης, η HSBC σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ποντάρει κανείς στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι μέσω των τραπεζικών μετοχών οι οποίες πλέον όλες έχουν σύσταση «buy». Η αγορά θα συνεχίσει να γίνεται δέκτης θετικών εκπλήξεων με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα αναθεωρούνται ανοδικά οι μακροοικονομικές προοπτικές και τα θεμελιώδη των τραπεζών.

Οι αναλυτές της HSBC βλέπουν ανάπτυξη 1,7% φέτος και 2,2% το 2020 και περιορισμό του ρυθμού μεγέθυνσης στο 2% το 2021, ενώ το κλειδί για υψηλότερους ρυθμούς είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον της τάξης του 1,5% είναι πολύ σημαντικός παράγοντας που σε συνδυασμό με τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του υψηλού δημόσιου χρέους. Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές από την προηγούμενη κυβέρνηση, γεγονός που έχουν καλωσορίσει οι αγορές.

Για το 2020 η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 24% από 28% και για τα μερίσματα στο 5% από 10%. Ανάλογα με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα εξεταστούν και άλλα μέτρα και τα θετικά μακροοικονομικά θεμελιώδη αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματιστήριο.