Αναβάλλει τους δασμούς κατά της Κίνας ο Τραμπ - «Βλέπει» πρόοδο στις συνομιλίες

Αναβάλλει τους δασμούς κατά της Κίνας ο Τραμπ - «Βλέπει» πρόοδο στις συνομιλίες

Αναβολή έδωσε στην επιβολή δασμών κατά της Κίνας ο αμερικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς εντοπίζει «σημαντική πρόοδο» στις διμερείς διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να αναβάλλει την αύξηση των εισαγωγικών δασμών στην οποία απειλούσε να προχωρήσει η κυβέρνηση του σε εμπορεύματα που εισάγονται από την Κίνα, αθροιστικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από 1ης Μαρτίου, δηλώνοντας πως είναι ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών:

«Είμαι ικανοποιημένος που ανακοινώνω ότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους ως προς τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι (εξαναγκαστικές) μεταφορές τεχνολογίας, η γεωργία, οι υπηρεσίες, το νόμισμα και πολλά άλλα ζητήματα», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος μέσω Twitter. 

«Κατά συνέπεια (...) θα αναβάλλω την αύξηση των δασμών που προβλέπεται (ως) τώρα την 1η Μαρτίου», πρόσθεσε. 

Ο Τραμπ πρόσθεσε πως θα προγραμματίσει συνάντηση κορυφής με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο ιδιόκτητο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο για να υπογραφεί συμφωνία, αν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.

«Αβεβαιότητα» βλέπει το Xinhua

Νέα ενδεχόμενα στοιχεία αβεβαιότητας εντοπίζει στα τελικά στάδια διαπραγματεύσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Οι εμπορικές συνομιλίες θα είναι πιο δύσκολες στο τελικό στάδιο και δεν μπορούν να αποκλειστούν νέα στοιχεία αβεβαιότητας. Χρειάζεται νηφαλιότητα για την αντιμετώπιση των εμπορικών τριβών Κίνας-ΗΠΑ, καθώς είναι μακροπρόθεσμες, περίπλοκες και επίπονες», αναφέρει το πρακτορείο Xinhua.

Παράλληλα, ωστόσο, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος. 

Τα δύο μέρη, που συνεχίζουν τις συνομιλίες, σημείωσαν πρόοδο σε «συγκεκριμένα ζητήματα», όπως η μεταφορά τεχνολογιών, η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι μη δασμολογικοί φραγμοί στο εμπόριο, ο τομέας των υπηρεσιών, η γεωργία και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων τους, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.