Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, αποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν μέτριες παρά την πρόσφατη αύξηση στις ενεργειακές τιμές, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, σταθερές παρέμειναν οι τιμές παραγώγου τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, αντίθετα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για αύξηση κατά 0,5% ενώ εμφάνισαν άνοδο ύψους μόλις 2% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2017.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε μηνιαία βάση οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 0,4, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν κατά 3,8%.

Οι τιμές στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, τηλεοράσεις),αυξήθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, ενώ τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκαν κατά το μέτριο 0,5%, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και οι δύο κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση ύψους 0,1%.

Τα στοιχεία έρχονται σε μία κρίσιμη εποχή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πάρει αποφάσεις για τον τερματισμό ή όχι του προγράμματος κινήτρων, σύμφωνα με το οποίο αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους 2,55 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη, ο πληθωρισμός φάνηκε να πέτυχε τον στόχο της ΕΚΤ για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο το Μάιο, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας.