Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Τη διατήρηση των επιτοκίων αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την προσοχή να στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της, Mario Draghi, όπου θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αποφάσισε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

«Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισ. ευρώ θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειάζεται, και πάντως έως ότου διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.