Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoE, ενισχύονται οι προσδοκίες για αύξηση τον Αύγουστο

Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoE, ενισχύονται οι προσδοκίες για αύξηση τον Αύγουστο

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ενώ ενισχύθηκαν οι προσδοκίες ότι θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση, μετά την σχετική τοποθέτηση του επικεφαλής οικονομολόγου της, Άντυ Χαλντέιν.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE, με ψήφους 6 έναντι 3 αποφάσισε, να διατηρήσει το επιτόκιο στο 0,5%. Ωστόσο, την έκπληξη έκανε ο Χαλντέιν, ο οποίος πρότεινε την αύξηση των επιτοκίων σε 0,75% εντάχθηκε στην μειοψηφική εκείνη ομάδα -των μόλις δύο οικονομολόγων- της ΤτΑ που ζητούν το ίδιο.

Μπορεί η πρότασή τους να απορρίφθηκε τελικά, ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, φαίνεται πως έχουν ενισχύθηκαν οι προσδοκίες ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας που θα γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ο Χαλντέιν στήριξε την πρότασή του στις ανησυχίες που υπάρχουν ότι οι πρόσφατες συμφωνίες για τις αμοιβές σε συνάρτηση με τη ζήτηση εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω τους μισθούς πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Τον περασμένο μήνα η διοίκηση της ΒοΕ είχε δηλώσει ότι ήθελε να δει σημάδια ισχυρότερης ανάπτυξης πριν προετοιμαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος και σκοπεύει να το επαναλάβει άλλες δύο φορές.