Αμετάβλητα στο 0,25% διατηρεί τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Αμετάβλητα στο 0,25% διατηρεί τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE), ανακοινώνοντας όμως παράλληλα ότι ίσως χρειαστεί να τα αυξήσει πιο γρήγορα από ό,τι απαιτεί η αγορά, με την προϋπόθεση πάντα ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit κινούνται σε καλή κατεύθυνση.

Το διοικητικό συμβούλιο της BOE, επικαιροποίησε τις οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας, ενώ διατήρησε στο χαμηλό επίπεδο του 0,25% το επιτόκιο. Από τα μέλη, η Kristin Forbes διαφώνησε με την απόφαση (7-1), ψηφίζοντας για άμεση αύξηση. Άλλα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι ενδέχεται να μην απαιτηθεί κάποιο αναπάντεχο γεγονός για να αλλάξουν τη θέση τους.

Η ανακοίνωση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της BOE δεν περιγράφει τον τύπο της συμφωνίας που θα ήταν καλύτερη για το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο οι τελευταίες προβλέψεις της βασίζονται στην παραδοχή ότι η προσαρμογή σε μια νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι "ομαλή". Αυτό σημαίνει ότι επιθυμητό είναι να αποφευχθεί μια “σκληρή” έξοδος, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ μετά από μια διετή περίοδο διαπραγματεύσεων χωρίς όμως να έχουν θεσπιστεί μεταβατικές ρυθμίσεις.

Οι αξιωματούχοι της τράπεζας, υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη φέτος στο 1,9% από 2%, ωστόσο αύξησαν τις προβλέψεις για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,3% κατά το α'' τρίμηνο και πρόκειται για τα πιο αδύναμα επίπεδα εδώ κι ένα χρόνο, αν και η τράπεζα αναμένει ότι το ποσοστό θα αναθεωρηθεί στο 0,4%.