Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η Fed

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η Fed

Αμετάβλητα κράτησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια της η Fed μετά την ολοκλήρωση της διημερούς συνεδρίασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής.  Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά από την «ιστορική» του Δεκεμβρίου που κατέληξε σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά για περίπου δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα. Υπενθυμίζεται πως η τιμή στόχος που έχει θέσει η Fed για τον πληθωρισμό τοποθετείται στο 2%.

Παράλληλα, στα συμπεράσματά της η Fed εκτιμά πως παρά τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, η αμερικάνικη οικονομία έχει επιβραδυνθεί.

Η Fed εξέφρασε λιγότερη προθυμία να αυξήσει τα επιτόκια την ώρα που δεν εκδήλωσε την ανησυχία της για την κατάσταση της οικονομίας ή την παραπαίουσα  χρηματιστηριακή αγορά.

Σε μια μετριοπαθή δήλωση, η Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υποστηρίξει το σχέδιο για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος, λόγω των οικονομικών συνθηκών.

Ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το τέταρτο τρίμηνο για παράδειγμα αναμενόταν να επιβραδυνθεί λιγότερο από 1%, από 2% το φθινόπωρο. Οι κατασκευές, οι λιανικές πωλήσεις, οι παραγωγοί και εξαγωγείς ενέργειας είναι κλάδοι που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, αν και η αγορά εργασίας ενισχύθηκε σημαντικά.

Σε συνάρτηση με την πορεία της κινέζικης οικονομίας αλλά και την πτώση των τιμών του πετρελαίου που οδήγησαν σε ισχυρό sell-off στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε πως παρακολουθεί στενά την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

Σε αντίθεση με τη δήλωση της Fed το Δεκέμβριο, όπου είχε αναφέρει πως οι κίνδυνοι ήταν ισορροπημένοι, στη σημερινή της δήλωση, η κεντρική τράπεζα δεν έκανεκαμία αναφορά.

Παραλληλα, η Fed αναγνώρισε πως η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στα τέλη του περασμένου έτους και υποβάθμισε την άποψή της σχετικά με τις δαπάνες των νοικοκυριών και την αύξηση των επενδύσεων των επιχειρήσεων, από "ισχυρή" σε "μέτρια". Οι καθαρές εξαγωγές κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά και οι επενδύσεις έχουν επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τη δήλωση της Fed.

H σημερινή απόφαση ώστε να μεινουν αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν ομόφωνη.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα λάβει χώρα το διήμερο 15-16 Μαρτίου ενώ η επικεφαλής της, κ. Yellen, θα καταθέσει ενόψει του Κογκρέσου για τις οικονομικές προοπτικές της οικονομίας στις 10 και 11 Φεβρουαρίου.