Άμεσες εξελίξεις σε Εθνική και Τρ. Πειραιώς υπό την πίεση του SSM

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, 08:58 - Τελευταία ενημέρωση: 11:54
-A +A
Άμεσες εξελίξεις σε Εθνική και Τρ. Πειραιώς υπό την πίεση του SSM

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ομαλά εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο οι διαδικασίες επιλογής των στελεχών που θα αναλάβουν καίριες θέσεις στην Εθνική Τράπεζα, στην Τράπεζα Πειραιώς και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ολοκληρώνοντας το παζλ των νέων διοικήσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις δεν θα καθυστερήσουν και αναμένεται να γίνουν ακόμη και πριν από το τέλος του μήνα – τουλάχιστον για τις δύο τράπεζες - δηλαδή μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα προβούν στις απαραίτητες διεργασίες έτσι ώστε να μην εξαντληθούν τα περιθώρια που ορίζει η άτυπη προθεσμία έως τις 10 Οκτωβρίου.

Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις έχουν αποδείξει ότι η ονοματολογία είναι καλύτερο να αποφεύγεται καθώς όλα τα σενάρια είναι πιθανά και τελικός κριτής είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ.

Πριν από λίγο καιρό, ο πρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Γιώργος Μιχελής, είχε δηλώσει ότι οι αλλαγές θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο μία μικρή παράταση ίσως κριθεί απαραίτητη, ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, σε έναν διεθνή διαγωνισμό που δεν έχει προηγούμενο για τον ιστορικό όμιλο. Κύκλοι προσκείμενοι στη διαδικασία σημειώνουν ότι η εταιρεία Egon Zehnder που έχει αναλάβει την προεπιλογή θα επικεντρωθεί σε στελέχη που όχι μόνο θα μιλάνε ελληνικά αλλά και θα έχουν την απαραίτητη γνώση για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συμβουλευτική εταιρεία θα περάσει χωρίς καμία καθυστέρηση από έλεγχο τις υποψηφιότητες στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας. Κατά συνέπεια, αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδος και ο SSM, να έχουν σύντομα στα χέρια τους τη λίστα με τους επικρατέστερους. Η λίστα εκτιμάται πως θα αποτελείται από μονοψήφιο αριθμό εγχώριων στελεχών και επίσης μονοψήφιο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού με μεγάλη τραπεζική εμπειρία.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι γνωρίζουν ότι τα περιθώρια στενεύουν και δεν θα πρέπει να παρατηρηθούν φαινόμενα ανάλογα με τα όσα συνέβησαν στην Attica Bank αλλά και να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις, όπως συνέβη στην περίπτωση της Τρ. Πειραιώς. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι τόσο για τη θέση του προέδρου της Εθνικής όσο και για το διοικητικό δίδυμο της Τρ. Πειραιώς υπάρχουν φαβορί και οι σχετικές λίστες θα αποτελούνται από ονόματα που θα τύχουν της απόλυτης έγκρισης του SSM.

Μάλιστα, λέγεται ότι ο μεγάλος Επόπτης των τραπεζών είναι έτοιμος να προβεί σε περαιτέρω αναδιοργάνωση των διοικητικών συμβουλίων όλων των τραπεζών, ανάλογα με τα αποτελέσματα στη διαχείριση των «κόκκινων« δανείων.

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες αλλαγές όχι μόνο στις δύο τράπεζες που βρίσκονται σε αναζήτηση στελεχών αλλά και στις άλλες δύο συστημικές που μέχρι στιγμής έχουν περάσει σχεδόν «αλώβητες» από το στενό… μαρκάρισμα του SSM. Όμως οι εν λόγω αλλαγές θεωρείται βέβαιο ότι θα υλοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο, από τη στιγμή που στην τρέχουσα συγκυρία προέχει η καλύτερη δυνατή λειτουργία των τραπεζών με στόχο την ανάκαμψη του κλάδου.

Στην Τρ. Πειραιώς τηρείται σιγήν ιχθύος, καθώς οι διαρροές στην υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου δεν συνέβαλαν στην ομαλή ανασυγκρότηση της διοίκησης. Η κατάλληλη φόρμουλα που αφενός θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του SSM και αφετέρου δεν θα ταράζει τις μετοχικές ισορροπίες φαίνεται πως έχει βρεθεί και είναι πιθανό να υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις στην τράπεζα που λόγω των συγχωνεύσεων διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκκρεμεί η κάλυψη των θέσεων του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, ενώ το τρίτος μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής θα διοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τον κ. Δημήτρη Φραγγέτη να προορίζεται για τη θέση. Το Ταμείο λειτουργεί με μεταβατική διοίκηση ωστόσο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προσθήκες.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 14/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα